LUMINA Oratoria de Duminica 01-04-2012 / din Luca 11 , in conexiune alchimica


S-a intamplat rar ca pana acum sa fac referire la Scriptura din perspectiva alchimica. Spun ades ca nu suntem religiosi dar desigur spirituali si nimic mai mult.

Carl G. Jung a facut in cartea sa “Opere Complecte” o conexiune intre ideia alchimica de “Piatra Lapis” si Hristos demonstrand ca , in final, Piatra si Isus sunt ca ideie unul si aceleas lucru.

Marea dilema existentiala a omenirii este reflectata in toate religiile, astfel concluzionam  ca “toti vorbim in diverse limbi si culturi, crezuri, despre acelea-si lucruri din diverse puncte de vedere si in diverse exprimari insa in final cu totii vorbim despre acea-si lucruri”.

In oratoria de Duminica, de azi, voi face o trimitere la Biblie dar cu privire la FOC si mai precis la : lumina, iluminare.

Luca 11

33. “ Nimeni n`aprinde o lumina ca sa o puna intr´un loc ascuns sau supt banita; ci o pune intr-un sfesnic pentru ca cei ce intra sa vada lumina”.

34. “Ochiul este lumina trupului tau. Daca ochiul tau este sanatos, tot trupul tau este plin de lumina; dar daca ochiul tau este rau trupul tau este plin de intuneric.

Asa ca , daca tot trupul tau este plin de lumina fara sa aiba o parte intunecata, va fi in totul plin de lumina, intocmai ca atunci cand te-ar lumina o lampa cu lumina ei mare.”

35. “I-a sema dar , ca lumina care este in tine, sa fie intuneric .”

Multi, foarte multi, “vad” iluminarea ca ceva din afara lor , ca ceva care fara cel mai mic efort vine deundeva din exterior ,penetreaza fiinta si o ilumineaza. Multi cred si se roaga ca acel “ceva” este un dar Divin si ca (ades) a cere acest lucru este un fapt deosebit de pretentios in fata Creatorului.

Sa ne reamintim, Divinul (dupa Scriptura), a creat fiinta umana care in baza Pacatului original a primit ceeace a cautat : Cunoasterea sau mai precis Calea Cunoasterii urmand ca aceasta cale sa fie greu de strabatut, sinuasa si ades dura care in prima instanta prin luarea la cunostiinta constatarea devine nu ceva placut ci dimpotriva …dur, dezamagitor, provocator samd.

Cunoasterea (iluminarea) nu este altceva decat trezirea la realitate , nu este altceva decat activarea une-i fiinte adormite ce viseaza, traieste intr-o lume a intunericului si a virtualului adeseori manipulata de fortele raului dar si de propriul sistem de gandire: limitat, defect, ineficient.

In fapt Divinul nu doreste ca TU sa fi prost si ignorant. Trezirea la realitate ca act poate fi un imbold Divin insa lupta cu propria umbra (tenebre, somn, ignoranta,stupiditate) tine numai si numai de individ. Astfel se explica ca unii au aceasta dorinta de a se trezii de la natura, altii o intuiesc si nu isi pot explica ce simt sau ce cauta iar altii dupa ce au constatat ca ILUMINAREA = RATIUNE fie ca devin speriati si se retrag , fie ca continua calvarul gandirii intr-un sistem dual in care LIBERUL ARBITRU ades este ipocrit si joaca un rol ascuns promitand miezul si oferind coaja amara.

Calea Iluminarii este un drum cu sens unic. Este acel drum despre care noi teosofii iti spunem tie : “Legenda Personala de la Intuneric la Lumina” , este acel mod prin care odata intrat si parcurs acest drum devii din INDIVID, UMAN!

Umanul este persoana frumoasa, persoana ce are in propriul EGO (eu-l) ratiunea activa, are lumina ei, are flacara gandirii…acest uman este stralucitor si perfectionat in ceeace face pentru el si exteriorul lui. Asa putem spune ca adevarat este : “tot ce se afla in interior se regaseste si in exterior”- exteriorul tau (prin cum esti, ce faci, cum esti vazut de terti si cum esti in raport cu ei) este oglinda interiorului. Persoana aceia placuta la vedere ce mereu este insotita de cuvinte ce vin din ratiune, cultura, experienta si concluzie nesubiectiva, persoana aceia este un lider si nu un sef, persoana aceia este dedicata mereu scopuriilor vietii si nu este una egoista.

33. “ Nimeni n`aprinde o lumina ca sa o puna intr´un loc ascuns sau supt banita; ci o pune intr-un sfesnic pentru ca cei ce intra sa vada lumina”.  – aceasta inseamna ca nimic din ceeace faci nu este intamplator precum tot ce faci pentru pefectionarea si slefuirea ta interioara se va vedea in exterior si ca acest fapt este un BINE pentru tine si terti.

In versetul al doilea #34 aflam ca Ochiul este modul prin care Lumina exterioara te stimuleaza la perfectionare; ca ochiul este fereastra si senzorul prin care patrunde perceptia ce urmeaza sa fie “procesata” in interiorul tau prin ratiune.

In final deducem, Lumina Divina este un imbold spre perfectionare, este un fel de invitatie propunere dar care nu este nici cu titlu “aceasta e tot” si nici obligatoriu de urmat.

Sa fie oare orbii din nastere incapabili de a se ilumina?

Intrebarea este cat se poate de buna pentru ca Demeterius ne spune : “ doar cei apti, sanatosi fizic si mental, frumos proportionati (armonios) pot proceda la Cunoasterea si practicarea alchimiei” (citat aprox. din memorie). Poate ca pare exclusivist sau “fascist” insa sa analizam:

Persoanele (indivizii) sunt dotate cu senzori : gustativi,tactili,auditiv,gustativ,olfactiv  , sunt 5 cai prin care primim informatia din afara noastra , a sasea ar fi tocmai despre cea care frecvent discutam in acest blog : intuitia sau popular spus: “bunul simt”.

Consideram astfel ca Demeterius are dreptate, un orb poate avea o informatie partiala despre aceasta lume datorita defectului lui prin care se afla in incapacitate de-a forma o imagine a realitatii in care traieste. Odata am intrebat : “-Orbii viseaza?” nimeni nu a stiut sa-mi raspunda exact si daca DA, mai precis CE?!

Oamenii se nasc in general sanatosi, acestia ar trebui sa fie constienti de marele noroc pe care il au pentru propria mantuire si sa participe la aceasta prin perfectionare insa ce trist, multi din acesti APTI ai Marii Opere Divine , dorm si sunt ignoranti consumand o viata precum am consuma energia cu un bec de mare putere si consum intr-o pivnita nelocuita.

MAREA OPERA- un act al evolutiei umane prin propria munca cu propriul EGO ,o participare prin perfectionare la “memoria universala” un fapt ce pune evolutia in miscare prin tranzmiterea de informatii generatiilor viitoare. Aceasta este unica ipoteza palpabila prin care spunem ca Divinul a creat , creatia se auto dezvolta si ca acest proces este prin noi insine si nu prin ajutor din afara mai mult decat exemple vii.

Oameni buni, nu asteptati ca Mantuirea sa se petreaca ca un fapt “cadou” de la Divin pentru ca mai mult decat un imbold nu ve-ti primi! Mantuirea se face prin sine insusi si cu multa stradanie si lupta cu propriul Ego. Ce obtine-ti? Omul frumos, avansat, educat, culturalizat, o piesa in plus in evolutia umana, o piatra in constructia lui “MAINE” utila tie insuti cat si umanitatii in general.

Cred ca referitor la aceasta Marele Maestru Brâncusi a spus cel mai bine :

“ Sa izgonesc idiotul din mine!”

Si acum la final ramane aceasta:

35. “I-a sema dar , ca lumina care este in tine, sa fie intuneric .”- Luca 11

Reflecteaza si concluzioneaza aceasta metafora in sinea ta! Viata=energie , Energia=Fotoni, dar lumina ce exista in gandirea ta sa nu fie inutila!

Despre FIVEBLUEAPPLES

"Poti face tot ce doresti insa nimanui rau" Aleister Crowley FIVEBLUEAPPLES este un spatiu in care studiem si comentam simbolul esoteric , principiile alchimice a celor 5 mistere si autocunoasterea Sinelui. Bazat pe teorii Jungiene incercam sa refacem dand sens explicativ drumului in Legenda Personala urmand simbolulrile Arcanelor Majore ale Tarotului in sens filosofic desigur. FIVEBLUEAPPLES nu este si nu va fi o organizatie sau religie ; este un spatiu care reuneste persoane cu dorinta cunoasterii , cu puterea personalitatii si cu frumusetea interioara indiferent de crez religios ,sex sau nationalitate. Militam pentru armonie, pentru umanism si liberalism si punem egal fara nici cea mai mica diferenta intre femeie si barbat. Consideram ca sec. XXI este secolul reanvierii spiritualitatii si inceputul unei noi ere a marilor Revelatii. Mottoul nostru este: "Faci tot ce doresti dar nimanui rau!" Adm blog . USA : Gabriel Fischer Adm blog Canada: Nina Russell Adm account Australia : Dan Izvernariu

Un gând despre „LUMINA Oratoria de Duminica 01-04-2012 / din Luca 11 , in conexiune alchimica

  1. […] blog relationata cu tema de azi : LINK  – Blog: “EU cred! ”Oratoria de Duminica din 18-03-2012 […]

We check our emails several times each day and will respond to your enquiry as soon as possible

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s