Cunoasterea fiintei- TRIDIMENSUNEA


Cunoasterea fiintei- TRIDIMENSUNEA

(Autocunoasterea)

Posted by: Dan Izvernariu

 

Imagineaza… te aflii pe o plaja, este foarte multa liniste in jurul tau iar tu ni ai altceva de facut decat sa contemplii natura ce te inconjoara…marea, nisipul, floriile, scoicile , undele valuriilor…cerul.

Te bucuri de toate observand.

Incepi sa aduni scoici, observand, unele iti plac la prima vedere, altele necesita o atentie mai deosebita, iar altele sunt pur si simplu trecute cu vederea. Toate insa iti aduc o bucurie enorma doar pentru simplu fapt ca exista in totalitate si pentru ca peisajul in sine te incanta.

Toate acestea, vremea, geografia nisipului, floriile, scoicile si valuriile sunt unice ca moment in acel moment istoric. Acestea in forma in care se gasesc la acea data marcanta nu vor mai fi la fel in urmatoarea zi.

Dupa o perioada lunga de timp, revii pe acea plaja contempland aceia-si natura insa…alte valuri, alt cer, alte flori , alta geografie a plajei si alte scoici. In definitiv nimic nu mai este la fel insa toate sunt acelea si ca si ultima data.

In sinea ta te bucuri la fel, insa, ca si prima data …te bucuri de amintire (revedere) , te bucuri de similitudinea imaginii actuale(actualizate) si traiesti emotii identice chiar daca peisajul in totalitatea lui este schimbat.

In regnul vegetal, animal,uman, in natura si univers nu exista doua lucruri la fel , ele sunt cel mult asemanatoare insa nu identice 100%. Totul este trecator si in schimbare, transformare, miscare.  

Pentru a determina existenta constiintei trebuie sa participam in astfel de studii la determinarea existentei proprii in primul rand (si as recomanda introspectia) precum si intelegerea esentei “Mitului Grotei” ce este poate primul pas in descoperirea existentei si a realitatiilor.

OMUL trebuie sa se comporte ,o clipa macar, in viata lui nesubiectiv ca un savant cercetator, indiferent cumva la stariile emotionale ce survin ca un efect al unei cauze exterioare. In acest sens observand nesubiectiv natura din jurul lui (exterioara lui) , va intelege ca lucruriile ce il inconjoara sunt in perpetua schimbare insa mereu acelea si si ca in fapt toate acestea se reflecta ca stari in interiorul omului prin sentimente. (Placere/repulsie expl.). Aceste sentimente sunt subiective si sunt formate de imprejurari pentru ca iata: ce cade azi bine maine poate cadea rau.

Din acest moment vom intelege dece TRIDIMENSIUNEA este spatiul in care ne desfasuram viata .Este o chestiune de observare trecuta prin concept dat de sentimente , respectiv de simturi.

Cele trei “prisme”, sa spunem, prin care privim viata sunt efectele ce se produc in sinea noastra dupa o interactiune cu “ceva” din exteriorul nostru.

Astfel avem:

  1. Preexistenta- suma lucruriilor ce sunt luate ca un fapt dat sau “ lucruriile sunt asa…”
  2. Impresia- concluzia ca urmare a aparitiei efectelor date de cauza exterioara
  3. Tendinta- ce nu este altceva decat coagularea impresiilor in directia in care se formeaza scopul (si/sau obsesia)

In cele relatate mai sus “PLAJA” cele trei dimensiuni enuntate sunt astfel ordonate:

Preexistenta : este natura in sine existenta asa cum este independent de existenta ta.

Impresia : este data de senzorul olfactiv ,perceputa de creier prin forma si culoare ce determina in final EMOTIA

Tendinta : este o dorinta ce se formeaza in memorie care spune : “trebuie sa ma reantorc sau sa raman in acest Rai…” .

Revenirea (o zi dupa sau ani…) poate fi o surpriza, valuriile si vremea au modificat peste noapte peisajul insa pe plaja insa in toatlitatea lui peisajul este acelas. Sunt alte scoici, alte flori, alte valuri ,alta forma geografica a plajei , alt cer …emotia este neschimbata la final in ciuda faptului ca toate s-au transformat, mutat, schimbat.

Acest fapt dovedeste ca NATURA PEISAGISTICA anterioara nu mai exista insa una similara ii i-a locul si produce aceaia-si bucurie (cu intensitate diferita).

Concluzie:

Natura vazuta ieri a provocat o impresie si in baza ei o emotie. Aceasta s-a salvat in memorie insa real in natura nimic nu mai este la fel ci cel  mult aminteste. Amintirea se leaga doar de existenta ta asa cum tu o percepi si o simti pentru tine. Aceste lucruri exterioare tie ce te-au impresionat si marcat nu depind de existenta ta dar bucuriia ta (sentimentul) ce sta in tine depinde de acestea si de existenta lor. Odata ce acestea vor inceta sa mai existe ca natura sentimentul va devenii doar o amintire plata fara acea-si intensitate cu cea a revederii .

Sentimentele raman in tine memorate pe cand natura se schimba incontinuu si prin urmare deducem ca emotia si trairea vine din exteriorul nostru si exista in afara noastra.

In urmatorul blog tema va fi : Trinitatea – trup, suflet si spirit

Despre FIVEBLUEAPPLES

"Poti face tot ce doresti insa nimanui rau" Aleister Crowley FIVEBLUEAPPLES este un spatiu in care studiem si comentam simbolul esoteric , principiile alchimice a celor 5 mistere si autocunoasterea Sinelui. Bazat pe teorii Jungiene incercam sa refacem dand sens explicativ drumului in Legenda Personala urmand simbolulrile Arcanelor Majore ale Tarotului in sens filosofic desigur. FIVEBLUEAPPLES nu este si nu va fi o organizatie sau religie ; este un spatiu care reuneste persoane cu dorinta cunoasterii , cu puterea personalitatii si cu frumusetea interioara indiferent de crez religios ,sex sau nationalitate. Militam pentru armonie, pentru umanism si liberalism si punem egal fara nici cea mai mica diferenta intre femeie si barbat. Consideram ca sec. XXI este secolul reanvierii spiritualitatii si inceputul unei noi ere a marilor Revelatii. Mottoul nostru este: "Faci tot ce doresti dar nimanui rau!" Adm blog . USA : Gabriel Fischer Adm blog Canada: Nina Russell Adm account Australia : Dan Izvernariu

We check our emails several times each day and will respond to your enquiry as soon as possible

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s