CULTURA


Oratoria de Duminica 29 Apr.2012

Posted by: Dan Izvernariu

 

DEX definitie :

CULTÚRĂ s.f. 1. Totalitatea valorilor materiale și spirituale acumulate de omenire în decursul vremurilor. ♦ (Arheol.) Totalitatea vestigiilor materiale (unelte, ceramică, podoabe, arme, locuințe, așezări etc.) și spirituale (manifestări artistice, magice-religioase și funerare) păstrate, prin intermediul cărora poate fi reconstituită imaginea comunității omenești dintr-o anumită epocă. ♦ Totalitatea cunoștințelor din diverse domenii pe care le posedă cineva; dezvoltare intelectuală a cuiva. ◊ Om de cultură = persoană care are un nivel intelectual ridicat; cultură de masă = ansamblu de cunoștințe și de valori cu care masele vin în contact prin participare creatoare sau prin asimilare. 2. culturi….

„Sa luam aminte…” orice religie are ca baza educationala promovarea cunoasterii si a dragostei. In mai toate religiile geneza consta in evolutia cunoasterii ; in orice institutie educationala intalnim ideia de perfectionare; orice perfectionare este o evolutie; in orice institutie alta decat cea religioasa sau educationala, baza existentiala se axeaza pe evolutie, pe cunoastere si pe aplicarea ei in viata de zi cu zi.

Orice evolutie este legata de cunoasterea trecutului si buna concluzie trasa in prezent urmata de apliacrea ei in viitor.

Cunoasterea este legata de cultura si de banca de date acumulata , comparata si analizata , studiata eventual profund. Fara cunoastere somnul ratiunii doarme. cand „somnul ratiunii doarme se nasc monstrii”.

Cultura este mijlocul de informare prin care luam la cunostiinta de propria noastra existenta. Nu exista cultura fara varietate, multi, foarte multi cred ca a fi doxat in ceva anume ai devenit o persoana culta. Multi foarte multi isi restrang orizonturiile gandirii adormind!

Se spunea prin anii 90 intro anecdota ca exista doar doua tipuri de oameni purtatori constient de cerebel, prima categorie este cea care isi rezuma existenta privind prin prisma ingusta, a doua este cea care se zbate sa inteleaga orizontul tot mai amplu. Prima categorie frustrata fiind de limitare ajunge la un punct focalizat si tot mai restrans pe obiectul axat. aceasta focalizare in scurt timp devine : PUNT DE VEDERE.

Cultura, cunoastrerea ei, practicarea si mereu umplerea si perfectionarea fac ca individul sa perceapa si sa inteleaga tot mai mult devenind astfel mai tolerant, mai bun, mai frumos.

Cum poate fi un adevarat intelectual care are dispozitie sa asculte si sa impartaseasca? Dar cum poate fi in acest caz un om LIMITAT , un om care nu accepta si nu percepe?

Odata cineva a spus: „Este nevoie sa ai un ochi sanatos pentru a fi mai bun” Eu am sa contrazic spunand: este necesar sa ai un creier sanatos si o educatie certa bazata pe cultura pentru a determina existenta ta.

Fara cultura si in momentul in care aceasta a fost abuzata se nasc monstrii ce: chinuie, omoara, frustreaza, …este  CONTRA NATURA.

Religiosiilor am sa le spun: CULTURA NU ESTE O RELIGIE iar daca se interfereaza cu aceasta este pentru ca OMUL a complicat lucruriile. Divinul, NU TE VREA PROST si nu pentru a fi limitat ai fost creat!

NONreligiosiilor  (agnosticilor) am sa-i previn, CULTURA nu este un mod prin care utilizam informatia impotriva naturii si a semeniilor ci tocmai pentru ca sa servim si sa fim utili societatii si socialului in avansul sau.

A fi tolerant inseamna a intelege si a fi inteles, a accepta si a fi acceptat …nu exista toleranta fara educatie  si fara cultura.

NIMENI nu stie care este finalitatea Marii Opere insa mai cert este ca ai primit „indoiala” pentru a compara, pentru a compara trebuie sa cunosti si pentru a cunoaste e nevoie de studiu diversificat nesubiectiv si impulsiv.

Cum ar fi daca nu ar exista : orgoliul, limitarea si impulsul necontrolat ?

Nimeni dar absolut NIMENI nu detine un adevar absolut!

Despre FIVEBLUEAPPLES

"Poti face tot ce doresti insa nimanui rau" Aleister Crowley FIVEBLUEAPPLES este un spatiu in care studiem si comentam simbolul esoteric , principiile alchimice a celor 5 mistere si autocunoasterea Sinelui. Bazat pe teorii Jungiene incercam sa refacem dand sens explicativ drumului in Legenda Personala urmand simbolulrile Arcanelor Majore ale Tarotului in sens filosofic desigur. FIVEBLUEAPPLES nu este si nu va fi o organizatie sau religie ; este un spatiu care reuneste persoane cu dorinta cunoasterii , cu puterea personalitatii si cu frumusetea interioara indiferent de crez religios ,sex sau nationalitate. Militam pentru armonie, pentru umanism si liberalism si punem egal fara nici cea mai mica diferenta intre femeie si barbat. Consideram ca sec. XXI este secolul reanvierii spiritualitatii si inceputul unei noi ere a marilor Revelatii. Mottoul nostru este: "Faci tot ce doresti dar nimanui rau!" Adm blog . USA : Gabriel Fischer Adm blog Canada: Nina Russell Adm account Australia : Dan Izvernariu

Un gând despre „CULTURA

  1. emil pif spune:

    ca fost membru(elev) al „rosei cru…”, spun, am fi fost mult mai aproape de umani dacă nu ar fi existat:” orgoliul, limitarea si impulsul necontrolat?” … noi ne plafonăm în cunoaştere, nu suntem limitaţi şi-i interesant că cei plafonaţi cu gulere albe, a tot cunoscători ne conduc pe noi, cei limitaţi….la mulţi ani, Soarelui tău, să fie luminos precum ie gândul de frumos…

We check our emails several times each day and will respond to your enquiry as soon as possible

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s