TEOSOFIE : Spiritul (partea I a)


Cred ca cea mai buna intrebare privind entitatea spirituala a omului ar putea fi : “-Prin ce se deosebeste omul de animal?”

Spuneam in bloguriile anterioare ca omul este asemanator cu regnul mineral pentru ca il contine, este asemanator cu regnul vegetal pentru ca imita prin crestere si dezvoltare si este asemanator cu regnul animal  din perspectiva constructiei fizice. Totusi exista ceva ce ne departajeaza radical de acestea si anume : GANDIREA (Ratiunea).

Ca si animalele , omul se deplaseaza, se hraneste, vaneaza, se inmulteste, …insa toate acestea ce sunt in baza simturilor (senzorilor) se petrec nu numai in baza reatiei cauza / efect asemi animalelor ci tocmai dupa o analiza si o concluzie. Prin urmare vom intelege ca omul isi consuma existenta in baza gandirii in cea mai mare parte si mai putin in situatia reactiei cauza/efect sau mai rar .

Omul nu hoinareste fara rost, nu actioneaza imediat sub imperativul une-i excitatii exercitata din afara si mai mult OMUL reflecteaza asupra perceptiilor sale, asupra informatiilor ce ii parvin din exterior astfel incat in final concluzioneaza facandu si o impresie despre… .U astfel de compurtament sub contrilul gandirii il denumim ca rational.
Acest RATIONAL determina omul sa devina uman in masura in care rationamentul este baza a unei gandiri ample, corecte, ce se reflecta atat in modul de-a gandii cat si in modul de-a acctiona.

Partea sufleteasca , spuneam anterior, este sfera duala , este sfera ce selasa usor impresionata si este cumva versatila din aceasta cauza ; primind mereu informatii de la trup de necesitatiile aceastu ia.

Legiile care conduc la gandirea corecta sunt acelea prin care omul constientizeaza in mod liber necesitatea acestora. Metabolismul spre exemplu naste legea naturii este independent de vointa omului pe cand ratiunea este o lege fata de care omul este legat cu buna stiinta si prin propria voie.

In acest context omul si mai mult, UMANUL apartine unei oranduiri superioare prin propria existenta, prin trupul sau.

Aceasta ordine superioara este cunoscuta ca SPIRITUAL.

In acest caz sufletescul este cel ce catalogheaza sau eticheteaza spunand : “asta imi place asta nu” sau “asta este deosebit de dulce si aceia este amara”

Daca baza sufletului sta in corp atunci baza spiritului este in suflet.

Medicul are ca sarcina cercetarea naturii , dilema sufleteasca este tratata de psiholog precum spiritualul este tratat de catre parintele spiritual (oricare ar fi!).

Spiritul , in opinia mea , este o parte fixa, daca sufletescul este dual si versatil , spiritul este mereu acelas si nu poate fi alterat.

Daca ar fi sa privim aceasta schematica din alte perspective am putea conchide ca “existenta mea” exterioara asa cum o vezi se datoreaza ca imagine a nevazutului interior respectiv a starii sufletesti dar lucirea aceia din ochi dincolo de starea mea exterioara asa cum ea se prezinta este reflectata de spirit si nu poate fi alterata nicimacar de batranete.

Mai putem crede din aceasta perspectiva ca acel fapt : ratiunea ce ne deosebeste de animale este conturata ca urmare a experientei prin contact cu exteriorul , rezultat ce va fi anchetat si catalogat de catre suflet dar profunditatea gandirii ce da cele mai inalte sentimente

Credit :

“Unii oameni sunt înclinaţi să subestimeze gândirea şi să plaseze deasupra „viaţa sufletească afectivă“, „senzaţia“. Se spune cu uşurinţă: Nu prin „gândirea lucidă“, ci prin căldura sentimentului, prin forţa nemijlocită a simţirilor te ridici până la cunoştinţele superioare. Oamenilor care vorbesc în felul acesta le este teamă să nu tocească sentimentele prin gândirea clară. În gândirea cea de toate zilele, care se referă numai la utilitatea lucrurilor, aceasta este desigur situaţia. Dar în cazul gândurilor care conduc în regiuni superioare ale existenţei se petrece cu totul altceva. Nu există nici un sentiment şi nici un entuziasm care să se poată compara cu sentimentele de căldură, frumuseţe şi elevaţie provocate de gândurile ce se referă la lumile superioare. Cele mai înalte sentimente nu sunt acelea care se instalează „de la sine“, ci acelea care se dobândesc printr-o lucrare energică a gândurilor.”

Rudolf Steiner

Despre FIVEBLUEAPPLES

"Poti face tot ce doresti insa nimanui rau" Aleister Crowley FIVEBLUEAPPLES este un spatiu in care studiem si comentam simbolul esoteric , principiile alchimice a celor 5 mistere si autocunoasterea Sinelui. Bazat pe teorii Jungiene incercam sa refacem dand sens explicativ drumului in Legenda Personala urmand simbolulrile Arcanelor Majore ale Tarotului in sens filosofic desigur. FIVEBLUEAPPLES nu este si nu va fi o organizatie sau religie ; este un spatiu care reuneste persoane cu dorinta cunoasterii , cu puterea personalitatii si cu frumusetea interioara indiferent de crez religios ,sex sau nationalitate. Militam pentru armonie, pentru umanism si liberalism si punem egal fara nici cea mai mica diferenta intre femeie si barbat. Consideram ca sec. XXI este secolul reanvierii spiritualitatii si inceputul unei noi ere a marilor Revelatii. Mottoul nostru este: "Faci tot ce doresti dar nimanui rau!" Adm blog . USA : Gabriel Fischer Adm blog Canada: Nina Russell Adm account Australia : Dan Izvernariu

We check our emails several times each day and will respond to your enquiry as soon as possible

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s