Mitul nordic a lui Baldur


Photos,Paint and Photoshop by:
danIzvernariu 2012 Theosophy & Esoteric theme
Title: Lodge of Fruits

Teosofie: Rudolf Steiner – din: ANTROPOSOFIE ŞI ROSICRUCIANISM

CONFERINŢA a IX-a

Rudolf Steiner sustine:

“Exista un regn vegetal-mineral, un regn animal-vegetal şi, de asemenea, oameni-animale care se mişcau pe formaţiunile aparţinând regnurilor anterioare. Dar în fiecare etapă se întâlnesc retardaţi sau, dacă preferaţi, repetenţi. Repetentia nu există numai în şcoală, când un elev trebuie să repete aceeaşi clasă, ci şi în marea evoluţie. Astfel de repetenţi apar, în mod foarte ciudat, în cursul stadiilor evoluţiei târzii. Recunoaştem astfel de repetenţi ai stadiului plante-animale în cazul paraziţilor, de exemplu, vâscul. Obişnuit să crească pe un sol vegetal-mineral, el nu se poate dezvolta pe un sol mineral. Vâscul este o mărturie pentru ceea ce reprezintă un astfel de şcolar repetent; dar repetenţii evoluţiei universale sunt mult mai grav afectaţi.”

B A L D U R – legenda

“Într-o zi zeii se amuzau la Asenheim, aruncând în joacă, prin cer, obiectele cele mai diverse. Mai înainte Baldur avusese vise care-i prevesteau un sfârşit apropiat; din acest motiv zeii se temeau că îl vor pierde.

Mama zeilor îi pusese să jure că nu-l vor răni pe Baldur, căci aceştia se amuzau aruncând tot felul de obiecte asupra sa. Loki, adversarul zeilor, aflase că o fiinţă considerată inofensivă, vâscul, nu depusese jurământ, stând ascunsă undeva departe.

Loki şi-a procurat vâscul şi l-a dat zeului orb Hödur, care l-a aruncat asupra lui Baldur. Întrucât nu depusese jurământul, vâscul l-a rănit pe Baldur şi astfel acesta a murit.

Acest mit ne face să înţelegem că ceea ce este invulnerabil pe Pământ nu poate fi lezat decât de ceea ce, provenind dintr-o existenţă precedentă, a rămas în urmă. Vâscul era resimţit ca aducând în prezent ceva dintr-o existenţă trecută. Toate fiinţele care există astăzi pe Pământ se află într-un anumit raport cu Baldur.

 Pe Lună lucrurile stăteau altfel; de aceea fiinţa rămasă în urmă de pe Lună era capabilă să-l omoare pe Baldur.”

Din aceste concepţii s-au născut diferite utilizări ale vâscului.

Despre FIVEBLUEAPPLES

"Poti face tot ce doresti insa nimanui rau" Aleister Crowley FIVEBLUEAPPLES este un spatiu in care studiem si comentam simbolul esoteric , principiile alchimice a celor 5 mistere si autocunoasterea Sinelui. Bazat pe teorii Jungiene incercam sa refacem dand sens explicativ drumului in Legenda Personala urmand simbolulrile Arcanelor Majore ale Tarotului in sens filosofic desigur. FIVEBLUEAPPLES nu este si nu va fi o organizatie sau religie ; este un spatiu care reuneste persoane cu dorinta cunoasterii , cu puterea personalitatii si cu frumusetea interioara indiferent de crez religios ,sex sau nationalitate. Militam pentru armonie, pentru umanism si liberalism si punem egal fara nici cea mai mica diferenta intre femeie si barbat. Consideram ca sec. XXI este secolul reanvierii spiritualitatii si inceputul unei noi ere a marilor Revelatii. Mottoul nostru este: "Faci tot ce doresti dar nimanui rau!" Adm blog . USA : Gabriel Fischer Adm blog Canada: Nina Russell Adm account Australia : Dan Izvernariu

We check our emails several times each day and will respond to your enquiry as soon as possible

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s