♠ Simbolul CORBULUI


In mai toate scriierile alchimice intalnim simboluri ,imagini diverse de animale fie ele de natura surrealista fie imprumutate chiar din natura reala; cele mai frecvente sunt: Pasarea Mãiastra,Sarpele; Corbul;Vulturul bicefal,Lupul,Leul, Cocosul (mai rar!),Salamandra,Lebada alba, Pelicanul etc.

Toate acestea exprima stari interioare sau referiri la diverse alte istorii ce complecteaza prezenta simbolului dat in context dand astfel un complex codificat (metaforic)  al sensului imaginii prezentate in totalitatea ei.

Trebuie stiut ca acest limbaj desenat (gravura) este foarte minutios catalogat din perspectiva pozitiei ce il ocupa un detaliu ; astfel animalul reprezentat in stanga sau dreapta in raport cu un alt detaliu nu are acelas sens respectiv inteles.Prin urmare interpretarea lor tine si de pozitia ce o ocupa in context.

Am sa exemplific un caz ades ignorat dar care poate fi inteles chiar si de un neofit in materie esoterica ; voi face referire la reprezentarea ingeriilor din bisericile crestine oricare ar fi ele.

Ingerii reprezentati astfe: cap si aripi (doar) sunt intalniti in doua mainere diferite dar in aceaiasi pozitie desenata. Ingerii ce au deasupra capului aripile reprezinta CADEREA iar cei care au aripiile sub cap desenate reprezinta INALTAREA.

Foarte multi nu cunosc aceste lucruri  ce din perspectiva interpretarii au o importanta maxima.

Corbul este pasarea cu o durata de viata ce depaseste pe cea umana; din acest motiv CORBUL a fost catalogat inca din cele mai indepartate timpuri drept simbolul MORTII .

In egiptul antic acesta este asociata cu ideia de FERICIRE si CASATORIE (Cultura Ariana).

De asemennea in Complexul Giza (vezi Piramidele lui Keops, Khafre si Menkaure) ce este inconjurat de un zid  din piatra cioplita care se numeste Zidul Corbului la baza caru ia se intinde un oras cu o denumire stranie : Orasul Pierdut .

Celtii , druizii au asociat aceasta pasare cu Moartea respectiv cu Crima sau Semnul Bolii incurabile (vezi ciuma si holera din acele timpuri) . Spatiu bantuit de corbi era vazut ca un spatiu bantuit de sufletele celor care au murit.

Mai in toate filmele cu tematica “horror” intalnim aceasta pasare misterioasa in jurul peisajelor macabre sau a cimitirelor. Cumva sugestia este : “ zona sufletelor pierdute”.

In alchimie CORBUL apartine celui mai obscur capitol caracterizat asa cum stiim din bloguriile precedente (vezi Azoth – CALCINATIO, PUTREFACTIO ; respectiv ARCANA 13 Tarot).

Ca alchimist privesc metafora pasarii in zbor (sau pur si simplu) ca un reprezentant al elementului AER respectiv a sufletului ce calatoreste : Nu confundati aceasta ideie cu cea a Porumbelului Alb ce inseamna altceva; Spiritul sau Aeterul gazul mai usor decat aerul.

Pasrea reflecta experienta interioara , orice alchimist stiie sa fac diferenta intre SUFLET si SPIRIT , este esential sa cunosti practic acest lucru pentru ca aceste doua pasari trebuiesc “eliberate” odata cu initierea din inchiastraea in care se gasesc , altminteri aceasta munca este degeaba.

Cumva mai poate fi inteles acest arhietip al pasarii in alchimie ca un mediator intre material si imaterial respectiv :corp si spirit .

Aceste simboluri onirice mai reprezinta , pentru cazul in care sunt inatnite singure fara detalii in anexa si tipul sau gradul meditatiei. Vezi cazul etapei Pelican.

Sau, spre exemplu, pasarea care semnaleaza REVELATIA este Paunul ce are ca omolog simbolul egiptean al lotusului inflorit.

Daca Corbul apare la inceputul unei scrieri, lucrari alchimice , inseamna ca din acel moment un vechi proces a fost incheiat pentru ca un altul noi sa reanceapa prin coborarea imaginara in obscuritatea profunda in cautarea adevarului.Ma refer desigur la etapa :NIGREDO.

In final , CORBUL NEGRU reprezinta intensificarea constiintei relationata cu simturiile fizice respectiv renuntarea la restrictiile ce ne leaga de corpul fizic.

In cazul balului mascat (vezi fotografia in anexa) CORBUL reprezinta :INGERUL NEGRU , Moartea , Sufletul pierdut (ratacitor) pentru intelegerea europenilor dar si CASATORIA (atentie) daca acest personaj mascat face casa comuna cu ritul Memphis.

Despre FIVEBLUEAPPLES

"Poti face tot ce doresti insa nimanui rau" Aleister Crowley FIVEBLUEAPPLES este un spatiu in care studiem si comentam simbolul esoteric , principiile alchimice a celor 5 mistere si autocunoasterea Sinelui. Bazat pe teorii Jungiene incercam sa refacem dand sens explicativ drumului in Legenda Personala urmand simbolulrile Arcanelor Majore ale Tarotului in sens filosofic desigur. FIVEBLUEAPPLES nu este si nu va fi o organizatie sau religie ; este un spatiu care reuneste persoane cu dorinta cunoasterii , cu puterea personalitatii si cu frumusetea interioara indiferent de crez religios ,sex sau nationalitate. Militam pentru armonie, pentru umanism si liberalism si punem egal fara nici cea mai mica diferenta intre femeie si barbat. Consideram ca sec. XXI este secolul reanvierii spiritualitatii si inceputul unei noi ere a marilor Revelatii. Mottoul nostru este: "Faci tot ce doresti dar nimanui rau!" Adm blog . USA : Gabriel Fischer Adm blog Canada: Nina Russell Adm account Australia : Dan Izvernariu

We check our emails several times each day and will respond to your enquiry as soon as possible

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s