ZIDURI ALBE, MEMPHIS si PTAH , originea


PROMO: The Queen , by:danIzvernariu 2010

 

ZIDURI ALBE _ M E M P H I S

PTHAH REPERUL EXISTENTIAL


Una din practicile bazice ale alchimiei practicate in atelierul FIVEBLUEAPPLES este bazat pe principiile antice ale Egiptului.

Din istorie cunoastem ( chiar si Ioan Botezatorul, ne spune…vezi Botezul cu Apa si referirea despre cel cu Foc) ca exista doua modalitati ale mantuirii ( sensul cuvantului contemporan contexutal : al devenirii prin purificare, curatire) sufletului (acel oscilant dual mereu nehotrat) prin doua metode: APA si FOC .

Prima reteta APA apartine retetei Templului egiptean a doua a celui Alexandrin.

APA este o metoda complexa este legata de “adanc” , sau mai usor de perceput pentru initiat sau practicantul care nu are o cunostere superioara, in vreme ce a doua apartine mariilor maestrii. De unde si ideia de Templu Albastru si templu Rosu….sau..vezi cei doi dragoni rosu si verde atat de des reprezntati ca simbol oniric in alchimie.

In fapt , asa cum mereu spunem Opus Magnum (Marea Lucrare , fie ea a Pietrei Lapis, denumita astfel fie a intelegerii Mantuirii Sufletului, este unul si acelas lucru: observarea, analizarea si prelucrarea Ego –ului avand ca repere : trecut,prezent si proiectul de viitor) ; in Opus Magnum , “mantuire” nu vine din afara ta decat ca ideie ..totul se petrece in interiorul tau..acele transformari radicale ce aduc: Aurum Nonvulgi (aurul interior imaterial, stralucitor) sau : Iluminarea.

Revenim la ZIDURI albe…

M E M P H I S a fost prima capitala a Egiptului antic dupa unificarea acestu-ia sub Faraonul Menes. Exista dovezi ca in zonele adiacente ale Memphis au existat “spatii exil” sau chiar inchisori ale inaltelor fete ce au fost investiti cu putere si functie in organizarea statala. Este vorba desigur de faraoni (precum Akhenaton si Nefertiti) si alti diversi oficiali, nu putini la numar. Acest fapt indica din perspectiva politica importanta acestui loc. Vorbesc de Dashur si Saqqara.

Odara cu inflorirea Alexandriei in perioada  greco-romana , Memphis a cunoscut decadenta pierzand astfel importanta. Iata spun , istoria se repeta chiar din perpectiva lui Ioan Botezatorul (mai tarziu care a spus :” va veni vremea botezului cu foc”) Stiim ca diferenta dintre proceduri egipteni_alexandrini era opusa ; in acest site cauta in SERCH  cu cuvintele medicii alexandrini sau titlul : POVESTEA REGELUI INECAT .

Se pare ca in timpul lui Teodosie (a.d. 370 , 379(?)-suport corectii!) Crestinismul a devenit stabil ca religie in Imperiul Roman iar in acest timp dorinta de-a conserva vechiile cunoasteri ale magiei egiptene (traditionale) au devenit exasperante in fata noului curent , religios, crestin. Au fost facute eforturi majore de-a imortaliza o cunoastere straveche relationata cu ritualul iluminarii in maniera egipteana traditionala scris pe papirus si mancat de viermi. Undeva in expresiile alchimice gasim o conexiune interesanta cu doua intelesuri : ADEVARUL SE GASESTE IN VIERME , anume : eSoteric etse vb. despre adanc,putrefactie,esenta pe cand eXoteric este vb despre faptul in sine putrefatia stiintei scrisa pe papirusul ce a fost mancat de vierme, mesaj ce spune , sa spunem „adevaruriile sunt in acele papirusuri…” .

Astfel, toate papirusuriile de mare importanta al codurilor , din cauza deteriorarii lor in timp ca material au fost imortalizate in pictura sau sculptura in piatra.

In jurul Memphis au aparut santiere mari de slefuire a Pietrei sau  de prelucrare a ei; s-a optat pentru un cod anume astfel incat cheia descifrarii acestor “retete” sa fie fie sub forma magic transmisa (ancestral, sau la sentimentul inconstientului, impuls prin impresie datorita meditatiei si a conexiuniilor ulterioare) fie tranzmis hermetic prin cercuri restranse de cunoscatori, vezi practica ritualurilor masonice sau recent a Noului Val (New Age) respectiv in paralel , subcurentul crestin : alchimia.

Faraonul Shabbaka a ordonat sculptarea in piatra a unor informatii ce aveau ca scop conservarea pentru milenii inainte a ceeace inseamna pentru noi azi : Marele Mistere.

Din nefericire aceasta piatra a fost (nu cunosc cauza exacta!) o piatra de moara .

Dupa cum se pare , acest material nu a fost unul de calitate (din nefericire, spun!) ira in timp a cunoscut degradari fapt ce a determinat ca unele pasaje din mistica si aplicati retetei sa nu fie conservate adcvat traduceriilor exacte ,azi.

Se pare ca oamenii din acea vreme considerau ZEUL suprem (Dumnezeul de azi) ca fiind in personalitatea lui Ptah (Zeul lumii primordaile) , zeul responsabil cu “cresterea” spiritualitatii sau imaginea “locului” de unde , mai traziu s-au nascut credintele, zeii s.a.md. .

PTAH este zeul CREATIEI (cred ca mai tarziu acesta s-a oglindit in ATUM , spun, cred! ; si mai traziu , contemporan , in Marele Arhitect al Universului : G.:A.:D.:U.:-pentru cunoscatori).

Ce cade atentiei istorice religioase, este ca totii zeii derivati sau , “dupa” Ptah au fost considerati ca derivati sau creati de Ptah. Ptah este un punct de plecare, privit psihologic sau un reper…de la Haos catre Lumina. Un exemplu concret sta in ideeia ca , citez un intitat al Templului Hiriam : “ Ptah este arhitectul naturii , vegetatiei (cresterii) a Soarelui (Osiris) , este o manifestare a tuturor lucrurilor materiale si spirituale in aceasta dimensiune”/ Memphis 2006 _vizita initiere.

PTAH

( pentru initiati : stalpul ,simbolul lui DJED) este inima si limba ceeace reprezinta casa sufletului (revenim la alchimie: tocmai acel fapt asupra caruia noi intervenim in procesele studiate in cele sapte procedee a stelei AZOTH, cauta in site , bloguriile informative ) .

Pentru egipteni PTAH a fost considera ca fiind inima si limba…sal ceeace simtim si exprimam (daca putem, o chestiune de intelect relationat cu comunicarea, vezi procese alchimice, initiere s.a.m.d. .)

Am sa ma contrazic acum , spunand ca Ptah este confudat cu Atum din aceasta perspectiva , doar,  pentru ca din acest punct de vedere Ptah a creat spiritualul (ca arhitect) pe cand Atumn a creat: SPERMA si DEGETELE. Itat intram in lumea materiala a sensuriilor creative. Similara este doar aplicatia, principiul multiplicarii, cresterii samd. .

PTAH a creat spiritualitatea dar si a pus bazele lumii materiale dezvoltate ulterior de Atum (vezi relatia Atumn _Enndead ref. la sperma).

Se pare ca Ptah a fost fiinta primordiala ce  creat principiul evolutiv ( sablonul, matricea, punctul din cerc-pentru initiati) ; este creatorul lucruriilor bune , constructive; ofrandele lui Ptah erau doar de natura :alimentara ; in fapt este piatra de temelie a Egiptului.

In schema sangelui (descendentei* stiim urmatoarele azi: Shekemet a fost sotia lui Ptah iar rezultatul intercursului a fost : Nefertem respectiv Imotep.

DJED

Dan Izvernariu

Dupa studiu initere 6002_ Memphis Egipt

Lisboa 6010 (2011)

(*) trebuie stiut un fapt despre care mai putin se vorbeste, anume, in Egipt se stia ca ZEII sunt MURITORI respectiv au fost fiinte vii; un fel de repere existentiale, persoane alese, iluminate si nu ceeace azi noi intelegem : legendarul Dumnezeu cu barba … .

Despre FIVEBLUEAPPLES

"Poti face tot ce doresti insa nimanui rau" Aleister Crowley FIVEBLUEAPPLES este un spatiu in care studiem si comentam simbolul esoteric , principiile alchimice a celor 5 mistere si autocunoasterea Sinelui. Bazat pe teorii Jungiene incercam sa refacem dand sens explicativ drumului in Legenda Personala urmand simbolulrile Arcanelor Majore ale Tarotului in sens filosofic desigur. FIVEBLUEAPPLES nu este si nu va fi o organizatie sau religie ; este un spatiu care reuneste persoane cu dorinta cunoasterii , cu puterea personalitatii si cu frumusetea interioara indiferent de crez religios ,sex sau nationalitate. Militam pentru armonie, pentru umanism si liberalism si punem egal fara nici cea mai mica diferenta intre femeie si barbat. Consideram ca sec. XXI este secolul reanvierii spiritualitatii si inceputul unei noi ere a marilor Revelatii. Mottoul nostru este: "Faci tot ce doresti dar nimanui rau!" Adm blog . USA : Gabriel Fischer Adm blog Canada: Nina Russell Adm account Australia : Dan Izvernariu

We check our emails several times each day and will respond to your enquiry as soon as possible

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s