ESOTERISM


Nu am de gand sa definesc esoterismul insa vreau sa expun ce inseamna in opinia mea esoterismul ( hermetismul si occultul) sau in alte cuvinte: “ cele nevazute”. Ades acest cuvant este asociat ca ideie de catre necunoscatori cu negativul din antagonismul bine/rau. Spun aceasta pentru ca oamenii nu cunosc in covarsitoare majoritate faptul ca totul dar absolut totul se bazeaza pe un template ce se exprima diferit insa in esenta mereu acelas in toate credintele si religiile.

Oamenii sunt obisnuiti sa “ingurgiteze” la gata opinii, idei, regularizari a acelora care din diverse motive lanseaza acestea. Oamenii nici azi nu au constiinta treaza 100% si nu realizeaza ca in fapt ORICINE care este dispus atentiei, gandirii si concluziei poate atinge revelatii. Am spus oricine in acest context pentru ca nu sunt un extremist ce ar afirma in acest caz : “ doar persoanele superioare”. Consider astfel ca indivizii apti mintal au cu totii capacitatea conexiunii si a analizei .

Esoterismul se ocupa de studiul si „craftul” SIMBOLULUI. Pentru a constata ca simbolul este unic si principiu fix in gandirea umana indiferent de religie, zona geografica, credinta samd , recomand  sa incepi sa citesti Opere Complecte a lui Dr. Carl G. Jung.

Astfel “arcana” (simbolul oniric) se gaseste adanc fixat in constiinta noastra fara exceptie insa asa cum mai sus afirmam, aceste principii sablon fixe sunt prelucrate in diverse intelegeri sub forma (ades) religioasa ca lege si punct. In acest caz oricine care aduce orice concluzie proprie (asa cum insusi vede) este contrat, rejectat si ades pedepsit de catre o comunitate.

Orice religie are la baza esoterismul (ascunsul, occultul) , orice religie se bazeaza pe:

– initiere

– studiu (ascultare)

– revelatie

Am putea spune ca ESOTERISMUL este de fapt o practica UNIVERSALA ce variaza sau se deosebeste prin “regula casei” sau mai precis prin practica ritualica asa cum aceasta este stabilita si validata de o comunitate oarecare.

Problema in cauza despre care discutam aici consta in ideia de ESOTERIC- DOCTRINA sau acel lucru “batut`n cuie” despre care vorbeam mai sus. In religii acest lucru este asociat cu limitarea impusa sau auto limitarea revelatiilor ca urmare a ratiunii indiviziilor ce o compun de frica, din interes sau din purul inteles stupid : “ sa fii in rand cu lumea”. Observam din istoria omenirii , cu precadere ev mediu,  ca toti aceia care au avut ceva de spus din propriile concluzii au avut de suferit sau au fost suprimati. Peste secole , am vazut, acestia s-au dovedit a fi victime din randul : oameniilor de stiinta,

din randul mariilor ganditori , din randul artistilor, din randul acelora care au avut alte opinii decat comunitatea.

Esoterismul in fapt este o unealta pentru cine  a inteles (din alchimie) ce inseamna manipularea, schimbarea, transmutatatia. Acei care au studiat simboluriile si intelegerea lor in aplicatia vietii de zi cu zi au procedat la alegerea a doua variante de lucru:
– Fie au ales calea manipularii tertiilor prin DOCTRINA, religie.

– Fie au ales calea occultismului si a hermetismului; ca mod de arhivare in cod key doar pentru cei care cunosc si care ar putea aduce ceva in plus descifrarii Marelui Mister existential. Un fel de tesaur al CUNOASTERII ce s-a mostenit de la o generatie la alta prin persoane cunoscatoare dedicate studiului- doar- si nu aplicatiei doctrinale.

Din cele mai vechi timpuri, este stiut, orice student serios al esoterismului , ajunge la un punct MORT in care acesta constientizeaza ca ABSOLUT TOTUL ESTE MENTAL, PSIHOLOGIC. De aici cine a reusit sa  treaca peste aceasta bariera este desemnat sa treaca o proba extrem de grea , aceia a studiului zonei INCONSTIENTULUI, taram al negurei, necunoscutului si “tenebrelor”.Aceasta etapa de regula incepe in ALCHIMIE si este o zona extrem de periculoasa.
“prin esoterism se intelege doctrina ce respinge vulgarizarea invataturii esoterice, teoria disciplinei arcanei,principiul dupa care este recomandabil sa nu fie impartasite oricui si oricum misterele, si asta din diverse ratiuni de natura metafizica (un mister este inefabil), practica (pericolul experientelor alchimice) politica (persecutarea ereticilor)Se mai spune:

sau de alta natura. Guenon nota ca „spiritismul respinge absolut orice esoterism” din cauza unei „intense nevoi de

propaganda”. ( din siteul AUM. Ro)
Esoterismul a functionat si functioneaza si azi ca un subcurent al religiei. Este in fapt un studiu in care se incearca sa se explice cumva stiintific (pe cat posibil) CUM este posibil ca (expl.) ZEUS sa fie atotputernic si unic.Daca am spune ca esoterismul are doctrina lui atunci am intelege prin doctrina ideia de PRINCIPIU ce nu poate fi alterat din faptul ca , sa spunem, “soarele rasare si apune” fapt in deobste cunoscut si vazut chiar si de ignoranti. Din acest punct orice teorie privind modul sau dece soarele rasare sau apune poate fi liber acceptata, comentata, contrazisa sau imbunatatita prin noi concluzii sau experiente.

Recent am facut o speculatie ce demonstreaza ca INTELEGEREA esoterica (hermetica) capata sens si explicatie odata cu evolutia umana , respectiv face o paralela la noile descoperiri ale umanitatii. Astfel intelegerea veche primeste un nou sens sau macar o explicatie, cumva.

Am facut o conexiune (hilara) intre Hristos si principiile legii lui Ohm in electricitate.

Sa vedem cem ce ar putea sa insemne Alfa si Omega in contextul contemporan vis a vis si strans legat de Mesia.

Sa punem in ecuatie aristotelica ideia de

Isus = Alfa si Omega in raport cu simboluriile Legii lui Ohm :

Hristos = alfa si omega
Alfa = A = amper = intensitate
Omega = Ohm = REZISTENTA
Relatia alfa x omega= Putere
deci tradus electro esoteric (sic!) :
PUTEREA este egala cu intensitatea rezistentei

Daca am face acum un preview in istoria biblica vom observa un amanunt ce scapa multora , un fapt extrem de simplu si vizibil, rezistenta suferintei stoicism intens naste puterea.Caci despre suferinta este vorba!

Ar mai avea si un alt sens, acela al alimentarii cu energie ca sursa a unui sistem (va las pe voi sa intelegeti despre ce este vorba contextual) si citez: “beti acesta este sangele meu , mancati acesta este corpul meu” – desigur nu de canibalism e vorba ci tocmai de entropia ce functioneaza ca principiu universal in care pentru existenta tot ce consuma este consumat.
Unii oameni se rezuma autolimitandu-se la povestea gnosei privind misticul ca o magie inexplicabila continuand la nesfarsit sa caute explicatii la CE este. Acest raspuns nu va veni niciodata pentru ca este practic imposibil ca cineva sa afle ce este totalitatea. Va reamintesc : totul este in unu si unu este in tot- acesta este PRINCIPIU.Final…

Altii prefera sa studieze explicand prin conexiune posibila limitarii data de stiinta momentului istoric la care conchid asupra faptului , despre… .

Se mai spune: “ pe vremuri stiam mai putine si eram mai fericiti” este foarte adevarata afirmatia (sau : “ fericiti cei saraci cu duhul”) ceva insa a

impins omenirea obligand la cunoastere si framantare:

Foametea, bolile, moartea… penicilina, tratamentul, o lume mai umana si mai stralucita!

Despre FIVEBLUEAPPLES

"Poti face tot ce doresti insa nimanui rau" Aleister Crowley FIVEBLUEAPPLES este un spatiu in care studiem si comentam simbolul esoteric , principiile alchimice a celor 5 mistere si autocunoasterea Sinelui. Bazat pe teorii Jungiene incercam sa refacem dand sens explicativ drumului in Legenda Personala urmand simbolulrile Arcanelor Majore ale Tarotului in sens filosofic desigur. FIVEBLUEAPPLES nu este si nu va fi o organizatie sau religie ; este un spatiu care reuneste persoane cu dorinta cunoasterii , cu puterea personalitatii si cu frumusetea interioara indiferent de crez religios ,sex sau nationalitate. Militam pentru armonie, pentru umanism si liberalism si punem egal fara nici cea mai mica diferenta intre femeie si barbat. Consideram ca sec. XXI este secolul reanvierii spiritualitatii si inceputul unei noi ere a marilor Revelatii. Mottoul nostru este: "Faci tot ce doresti dar nimanui rau!" Adm blog . USA : Gabriel Fischer Adm blog Canada: Nina Russell Adm account Australia : Dan Izvernariu

We check our emails several times each day and will respond to your enquiry as soon as possible

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s