Mitul Grotei


 

Grota/ The cave . Photo by y dorisIzvernariu AotearoA2012

Mitul grotei (Platon)

Exoteric

Mai putin utilizat in alchimie sub forma ritualului de initiere, Mitul Grotei este o scena a preintrarii in initierea esoterica masonica.

Din perspectiva alchimica acest mit are a face cu cautarea filonului (Filon) si mai putin cu ideia de loc al plecarii ( evadare, extragere) din lumea intunecata a tenebrelor in calatoria din legenda Personala :” De la Intunericla Lumina.”

Sa ne imaginam ca putem restrange lumea noastra profana in care traim la un spatiu in care posibilitatile deducerii propriei existente dar si a cunoasterii universale sunt din diverse motive foarte restranse.

Acest spatiu este un loc asemeni unei grote, in care Intunericul (necunoasterea) este mediu natural, in care raza de lumina ce patrunde prin gura intrarii este slaba si nu permite iluminarea spatiului in intregime.

Lumina (informatia) lumii este si slaba si insuficienta. O vedem insa nu facem nici o conexiune cu ideia de , CURIOZITATE…de unde vine ea, cum este acolo…samd.

Tot ce avem la dispozitie este focul vetrei ca Lumina (aici in sens de: informatia restransa despre lume si viata asa cum noi o avem ca lumina data tocmai de focul facut in vatra) insa acesta, este o sursa de iluminare artificiala , alimentata de cei din comunitate, trib,familia in care traim in acea grota.

Daca ne.am naste aici in aceste conditii, lumea noastra ar fi restransa la …mediul intern al grotei si nimic mai mult, nu am sti realitatea existentei noastre decat strict legat de cele ce ne inconjoara in grota.

Firea umana are curiozitatea insamantata in sange…ar putea ca NIMENI din componentii celor ce locuiesc in grota sa nu indrazneasaca sa iasa din ea doar pentru a vedea ce si cum cu Lumina de afara?

Viata este compusa din doua dimensiuni , un este viata asa cum o probam zilnic si alta este asa cum o imaginam, visam …ideala ,perfecta, potrivita .

Distanta dintre cele doua dimensiuni , deosebirea lor, tine de gand si imaginatie ce difera de la individ la individ. Parcurgerea ei pentru cunoasterea altor dimensiuni nu are o reteta anume precum acest drum nu este imposibil de parcurs… e la vatra la gura pesterii (grotei) pentru edificare personala.

Faptul ca nu se prea intampla ades sau, nu cu toti indivizii , sa parcurga prin viointa proprie acest drum tine de ignoranta si nu tocmai de frica de legi sa spunem..considerand ca ar putea exista legi prin care, parcurgerea drumului pana la intrarea in pestera (grota) ar fi prohibit.

Spun acest fapt pentru ca , fiinta umana este coruptibila, prin urmare curioasa in a cunoaste doar cu o singura conditie..sa nu ignore.

In intunericul pesterei vedem si simtim lucruri ca si cum acestea ar fi ireale…odata ce banuiala ca dincolo de acest spatiu ar mai putea exista o lume cu o altfel de viata si lumina.

Adevarul sta in afara grotei…adevarul sta in afara inchistariilor, in afara dogmelor, in afara legilor facute de om , in afara propriului univers creat sau obligatoriu de trait dupa bunul plac si constrangerea unora.

In acest caz vem de a face cu doua ipoteze: fie ne luam inima in dinti calcand pe FRICA si mergem sa vedem ce se intampla de la gura grotei in afara sau pur si simplu cautam o unelata cu care ne vom ajuta sa ne eliberam de lanturi pentru a evada (pentru cazul Platonic , vezi prizonierii).

Aceasta eliberare tine de vointa proprie iar fenomenul relationat cu reusita ei este : nimeni nu se reantoarce la vechiile conditii ale grotei ( ca spatiu, sistem sau organizare). Insa primul pas e greu..pentru ca acesta tine de preconceptii, de frica ce iti este sadita in suflet prin sistem si in ultim caz , vina proprie, spuneam mai sus ,ignoranta.

Intuitia aici joaca un rol fantastic si important…omul zarind firul de lumina din afara patruns prin gura grotei va face imediat diferenta privind lumina plaida a focului, in mintea lui acesta va sti ca “ceva nu este ok” si ca lumea nu se rezuma doar la spatiul grotei asa cum a fost invatat sa creada.

In alta ordine de idei…cu cat cultura noastra este mai restransa cu atat locuim in strafundul grotei mai profund , pe masura ce ne deschidem orizontul ne apropiem de iesirea catre o noua lume , catre o noua intelegere a ei alta ,radical alta, decat cea cu care am fost invatati.

Grota mai are semnificatia locului in care va ecluza Oul , aluzie aicila UTER, la nastere…mai poate fi ,insa  si spatiul interior al craniului uman in care Intnericul este penetrat de lumina prin Ochi ..prin urmere aceasta metafora ne duce cu gandul la : ceeace vedem trebuie sa admitem si sa reflectam asupra pentru a concluziona corect.

Spatiul restrans si obscur naste frica pentru ca in acest spatiu nu putem vedea mai mult, nu putem proba , nu putem imagina…

A fi prizonier nascut in grota , a fi generatia a doua nascuta din prizonieri in grota este egal cu o natiune ce este tinuta prizoniera in Intuneric din care rar si spontanmai exista evadari.

As recomanda un film in acest sens (vezi video clip mai jos) al care i tema se bazeaza pe aceasta teorie platonica.

CITY OF EMBER

In alchimie, lucruriile stau putin invers , in ritualuri aici vorbim despre ceeace Vergilius spunea…coborarea in Infern ,aici contextual ca ideie..parcurgerea unui drum sinuos ,periculos in vederea concluzionarii experientei atat de necesare pentru deducerea retetelor personale.

Cautarea bogatiei (filonului , vezi Filon) se face prin inspectraea spatiului interior , sinele in cazul individului ,latura sa obscura, umbra ,partea inferioara a constiintei , maleficul instalat pentru a-l invinge, pentru a deveni mai straluciti si mai bogati sufleteste.

 

Despre FIVEBLUEAPPLES

"Poti face tot ce doresti insa nimanui rau" Aleister Crowley FIVEBLUEAPPLES este un spatiu in care studiem si comentam simbolul esoteric , principiile alchimice a celor 5 mistere si autocunoasterea Sinelui. Bazat pe teorii Jungiene incercam sa refacem dand sens explicativ drumului in Legenda Personala urmand simbolulrile Arcanelor Majore ale Tarotului in sens filosofic desigur. FIVEBLUEAPPLES nu este si nu va fi o organizatie sau religie ; este un spatiu care reuneste persoane cu dorinta cunoasterii , cu puterea personalitatii si cu frumusetea interioara indiferent de crez religios ,sex sau nationalitate. Militam pentru armonie, pentru umanism si liberalism si punem egal fara nici cea mai mica diferenta intre femeie si barbat. Consideram ca sec. XXI este secolul reanvierii spiritualitatii si inceputul unei noi ere a marilor Revelatii. Mottoul nostru este: "Faci tot ce doresti dar nimanui rau!" Adm blog . USA : Gabriel Fischer Adm blog Canada: Nina Russell Adm account Australia : Dan Izvernariu

We check our emails several times each day and will respond to your enquiry as soon as possible

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s