89 noduri in masoneria speculativa


LANTUL UNIUNII este in fapt reprezentat de o funie groasa asemeni acelora utilizate in navigatia traditionala , funie ce contine 89 de noduri , fiecare nod (se pare) contine un apropos la un eveniment Biblic major.

In general aceasta funie parcurge perimetrul interior al templului (Loja) de la intrare in Vest si se prelungeste pe lungimea pereelui Nordic, Estic si Sudic pentru a revenii la punctul de la care a plecat , intrarea cu cei doi stalpi B&J.

Cu putin spirit de observare ve-ti constata ca aceasta “funie” exista zugravita in biserici ca “brau” la interiorul navei avand desenul simplificat sub forma literei XX pentru a sugera acel nod care trebuie sa stiti are o forma speciala ce sugereaza simbolul  ∞ infinit.

Ca obiect in sine, funia in cauza a fost si inca mai este utilizata ca instrument de lucru in constructii. Acesta a fost printre primele obiecte cu scop utilitar, primite de calfe angajate pentru a invata arta constructiei. Astfel in timp , masonii au facut ca acest obiect in masoneria operativa sa devina un obiect simbolic de pret insa ornamental , azi in masoneria speculativa.

Lantul uniunii are foarte multe intelesuri ca metafora esoterica. Acesta mai poate fi in conexiune si cu ideia de Ouroborus, Sarpele care isi inghite coada ca semn al incheierii unui ciclu sau desemnarea une-i totalitati; precum si ideia de palarie a samtilbacului ale carui boruri deseneaza aceeia-si cifra opt culcat simbol al infinitului purtat pe cap de prima arcana a Tarotului. Aceasta comparatie(relationata cu Tarot-ul), insa, este o pura speculatie “moderna”pentru ca simbolul matematic al infinitului reprezentat de cifra 8 culcata pe orizontala dateaza din jurul anului 1665 iar originea Tarotului este mult anterioara.

Iata, samtilbacul= calfa= prima arcana=inceput,incepator etc. Relationata cu sensul alfabetului hermetic , nodul special al funiei deseneaza un dublu alfa intercalat ca inteles a intrepatunderii a polaritatiilor cu referire desigur la dualism(sensul de:yng/yang).


Treptat in masonerie simbolul funiei a fost preluat in ritual , astfel “LANTUL UNIUNII” este constituit din persoane , masoni, care prin incrucisarea mainiilor, stanga peste dreapta isi d-au mainile astfel incat se formeaza o inlantuire de maini incrucisate ce reprezinta chiar noduriile in forma de XX . Se spune ca aceasta uniune insotita de inaltarea unui gand comun cu multa incredere si vointa poate deschide noi universuri in mod magic si inexplicabil.Trebuie stiut ca aceasta funie mai juca in trecut si un rol ajutator in trasarea constructiei. Iata spuneam mai sus , in cazul incepatoriilor, elevi ai maestrilor constructori , acestia invatau primele reguli ale constructiei , trasand si prin urmare utilizand aceasta funie cu acest scop. Idem in masoneria speculativa, instrumentul in cauza serveste simbolic la trasarea lucrariilor pe care in primele doua grade viitorul maestru mason invata notiuniile de baza.

In particular acest LANT AL UNIUNII se mai numeste si UNIUNEA DRAGOSTEI .

Pentru neofit, a imagina aceasta inlantuire voi face trimitere la imaginea cerebrarii Noului An in traditia Nord Americana in care persoanele pe strazi se tin de maini avand bratele incrucisate.

 

Despre FIVEBLUEAPPLES

"Poti face tot ce doresti insa nimanui rau" Aleister Crowley FIVEBLUEAPPLES este un spatiu in care studiem si comentam simbolul esoteric , principiile alchimice a celor 5 mistere si autocunoasterea Sinelui. Bazat pe teorii Jungiene incercam sa refacem dand sens explicativ drumului in Legenda Personala urmand simbolulrile Arcanelor Majore ale Tarotului in sens filosofic desigur. FIVEBLUEAPPLES nu este si nu va fi o organizatie sau religie ; este un spatiu care reuneste persoane cu dorinta cunoasterii , cu puterea personalitatii si cu frumusetea interioara indiferent de crez religios ,sex sau nationalitate. Militam pentru armonie, pentru umanism si liberalism si punem egal fara nici cea mai mica diferenta intre femeie si barbat. Consideram ca sec. XXI este secolul reanvierii spiritualitatii si inceputul unei noi ere a marilor Revelatii. Mottoul nostru este: "Faci tot ce doresti dar nimanui rau!" Adm blog . USA : Gabriel Fischer Adm blog Canada: Nina Russell Adm account Australia : Dan Izvernariu

10 gânduri despre „89 noduri in masoneria speculativa

 1. vonslimak spune:

  Acest 89 de unde provine ? Nu-mi spune că de la Timişoara :D
  p.s. am permisiunea ta de a dezvălui această planşă în atelierul nostru, … care te are şi pe tine ca za ?

 2. vonslimak spune:

  Mulţam fain !

 3. vonslimak spune:

  Io credeam că-s 12 (douăsprezece) …

We check our emails several times each day and will respond to your enquiry as soon as possible

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s