NU ITI COMPROMITE PIATRA!


„The Stone” Scottish Rite by: danIzvernariu 2012 AotearoA

Oratoria de Duminica 23-12-2012

Plansa in cheie masonica, recomandat gradelor I. Explicativ pentru neofiti

Nu iti compromite piatra! Nu o ai decat pe ea.

Copil fiind trebuie ca macar odata sa vizitezi un Munte parcurgand cu pasi marunti cararea ce duce catre culmi.

Adolescent ,trebuie sa revii si sa revezi acel Munte. Imaginea este de asta data diferita insa la fel. Cu pasi mai mari incearca sa refaci drumetia din copilarie.

I-a cu tine in rucsac si o …ranga.

Gaseste mai apoi o stanca ce  iti spune tie “aceasta este!”. La mijloc de zi incepe lucrul sapand in stanca cu ranga pana ce din aceasta vei desprinde o Piatra, sau un bolovan, …cerceteaza fibra ei, fisuriile ei, imperfectiunea ei, culoarea ei, sticlirea ei…greutatea ei.

Lasa sa treaca mai apoi un timp sau doi.

Matur fiind acum si reantors la locul unde ai lasat “pe marginea drumului” piatra EXTRASA din stanca, din marea masa a Muntelui, cerceteaza-o din nou…cu atentie.

Vei vedea ce fibra are, vei sti ce contine si vei constata imperfectitudinea ei dar si frumusetea naturala. O ve-i vedea altfel, cu alti ochi… ce paradox, Piatra este aceiasi doar tu o vezi altfel decat initial. Bucuria reantalnirii cu ea trezeste emotia. Cate s-au petrecut de la data cand ai lasat-o jos pe marginea drumului pana azi, cand o privesti ca atunci insa cu alta incarcatura istorica.

Foloseste imaginatia ta la bun simt si traseaza…. traseaza un cub astfel incat suprafata aceastuia sa contina intregul volum al pietrei brute. Traseaza cumva , egal si proportional..atat cat poati si ochiul tau percepe. Dar… traseaza cu incredere.

Apoi folosete un ciocan greu si o dalta ascutita din otel. Taie pe mergini pana la limitele trasate, pana ce brutul devine forma, pana ce forma devine CUB.

Cand crezi ca ai definitivat lasa-te trei pasi in urma si priveste contempland la verticalitatea ei. Iti place ce vezi? Este aceasta dreapta, stabila, frumoasa si perfecta?

Slefuieste, slefuieste la greu..sa stii ca aceasta estapa a muncii nu are sfarsit insa …slefuieste la greu. Atat cat iti face placere, trebuie sau simti tu ca trebuie sa fie .. .

Adauga apa …multa apa la slefuit. Apa este sufletul.

Acum i-a Piatra de jos si imagineaza ca ai sa o vinzi.

Care este pretul ei considerand ca este UNICA?!

Orice Piatra bruta ar visa sa fie o Statuie. Orice Statuie contine o Piatra bruta!

Orice piatra cubica este un aport la o Opera. Aceasta Opera poate fi o ARMA, O PIATRA DIN ARC sau ZID, O COLOANA, O DALA, UN FRONTON sau o Statuie.

Munceste cu greu la Piatra ta. Slefuieste pana ce aceasta devine neteda, reflecta Lumina si este STABILA.

Piatra ta este de nepretuit! De aceasta nici nu are pret platit…aceasta doar se ofera .

Fi atent cui incredintezi Piatra ta. Odata fixata-n zid nu o mai poti extrage fara sa nu o spargi…daca mai poti sa o extragi …fara sa aduci alte pagube ireparabile.

Acum observa…

Adolescent fiind ai extras o piatra dintro stanca, matur ai adaugat aceasta la o constructie …ce este Muntele? Nu este El SACRU? Ce este o Piramida? Un munte perfectionat un simbol sacru ce reprezinta constructia umana si evolutia ei.

Nu iti compromite Piatra!

Toate celelate Pietre depind de ea.

Morala neofitului:

Muntele si Piramida sunt simboluri ale Sacralitatii. Scarum Sacrumorum. Amandoua sunt “culmi”ce fac legatura dintre material si imaterial sau sunt “scari” catre Zei. Muntele este o forma naturala , bruta neslefuita asa precum in specia umana intalnim :indivizii si marea masa a lor; pe cand piatra slefuita si perfectionata apartine valorii umane perfectionate, acestea sunt rare si unice.

In fapt omul imita Natura pentru ca in Natura se intalnesc simboluriile instrument in perfectionarea individului.

Orice obiect indiferent de natura lui, poate fi o arma sau un mijloc de care sa ne folosim in mod util si constructiv.

Orice caracter este o piatra. Fie ea bruta sau slefuita este o Piatra . Aceasta piatra este extrasa prin vointa (constiinta) sau prin voia Naturii din marea masa a Muntelui care aici are conotatia : NOI TOTI.

A te extrage inseamna a te departa de ieia de IGNORANTA, PROFAN sau ADORMIRE. Este si primul pas cand Constiinta da semne ca vrea sa se trezeasca.

Invata in fiecare zi ceva nou. Fa mai apoi conexiuni intre invataturi si observa concluzionand cat se poate de corect asupra esentei vietii.

Pentru ce trebuie sa faci aceasta intro viata atat de scurta si complicata, ve-i afla singur. Esoterismul te ajuta sa inveti…iti spune tot dar nu iti spune concret CE ci CUM sa faci. CE ESTE.. este doar concluzia ta la care ajungi ca ADEVAR pentru tine in masura limitarii proprii.

M.:M.: Dan Izvernariu

FIVEBLUEAPPLES overseas_ Aoteaora  2012 Dec. Solstitiul de Vara in Emisfera de Sud.

Despre FIVEBLUEAPPLES

"Poti face tot ce doresti insa nimanui rau" Aleister Crowley FIVEBLUEAPPLES este un spatiu in care studiem si comentam simbolul esoteric , principiile alchimice a celor 5 mistere si autocunoasterea Sinelui. Bazat pe teorii Jungiene incercam sa refacem dand sens explicativ drumului in Legenda Personala urmand simbolulrile Arcanelor Majore ale Tarotului in sens filosofic desigur. FIVEBLUEAPPLES nu este si nu va fi o organizatie sau religie ; este un spatiu care reuneste persoane cu dorinta cunoasterii , cu puterea personalitatii si cu frumusetea interioara indiferent de crez religios ,sex sau nationalitate. Militam pentru armonie, pentru umanism si liberalism si punem egal fara nici cea mai mica diferenta intre femeie si barbat. Consideram ca sec. XXI este secolul reanvierii spiritualitatii si inceputul unei noi ere a marilor Revelatii. Mottoul nostru este: "Faci tot ce doresti dar nimanui rau!" Adm blog . USA : Gabriel Fischer Adm blog Canada: Nina Russell Adm account Australia : Dan Izvernariu

4 gânduri despre „NU ITI COMPROMITE PIATRA!

  1. vonslimak spune:

    Mă înclin. Am să trasez planşa ta, în cadrul primei reuniuni a atelierului nostru. Cu {{{ Al tău, fr.

  2. Degady Adrian spune:

    La inceput am crezut ca e vorba de piatra filosofala. Dar ea este consecinta incheierii Marii Opere.

    Corecteaza cand ai timp micile greseli de typo (Acum i-a Piatra de jos, a te departa de ieia de IGNORANTA, etc)

We check our emails several times each day and will respond to your enquiry as soon as possible

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s