Universul-Arhitectura-Sacru-Alchimie


The Temple/ Photo,paint&photoshop esoteric theme by: danIzvernariu Theosophy,alchemy and masonery theme This picture belong to : FIVEBLUEAPPLES Memphis and are under copy right protect.All rights reserved by Fiveblueapples Publications. Prohibit to reproduce. © 2013 public collection : “LOVE” by (m.:b.:) Dan Izvernariu  fiveblueapples publications © 1996 l.a. ca, us

FIVEBLUEAPPLES by danIzvernariu 2013

In acest Univers nimic nu este la intamplare. Dece ar fi existenta noastra cu toate cele care le petrecem in aceasta viata un hazard?
Nimic nu se pierde, totul se transforma.

“Am banuit de mult ca exista o relatie stransa intre cele doua, ca templierii gratie descoperirilor facute in timpul cruciadelor au constituit poate veriga lipsa in reteaua de transmitere a cunoasterii arhitecturale sacre… . Sfantul BERNARD ,patronul templierilor ,l-a definit pe Dumnezeu ca <<lungime/latime/inaltime/profunzime>> – o descriere uluitoare pentru un crestin. De asemenea , nu pot sa ignor faptul ca templierii insisi au fost arhitecti si constructori si ca Ordinul Cistercian caruia apartinuse Sf. Bernard , excelase si el in acest domeniu”.
Toate catedralele fara exceptie au in continutul lor un anume cod dat de rapoartele matematice, geometrice ce contin cifra sau mai pe scurt spus : Geometria sagrada (sacra).
Toate aceste elemente sugereaza subtil ochiului armonia divina prin proportii si forme si chiar ideia ca unele forme sunt mai divine decat altele. Astfel este subliniata si afirmatia lui Pytagora ce ne spune ca “numarul este totul” intelegand de la aceasta afirmatie ca limbajul prin care Zeii vorbesc omului este tocmai codul numeric. Iata aceasta referire mai recenta sta tocmai in trilogia Matrix.
Aceste algoritme matematice sunt in fapt cod key-ul unui limbaj hermetic ce reunite fac sa rezulte materializat structura cu detaliile ei, cu functiuniile ei despre care noi stiim mai simplu ca sunt : esoterice.
Renascentismul prim si important curent al arhitecturii esoterice a adus ideia de “numar de aur” sau altfel spus combinatia perfecta si justa a unor proportii care ne sugereaza in suflet senzatia de sigur, frumos,putere , magic si divin.
Legendarul Templu a lui Solomon constituia pentru templieri si mai tarziu pentru francmasoni cel mai stralucit ,perfect si just principiu al geometriei sacre. Aceasta combinatie de proportii nu este doar o incantare pentru ochiul muritorului ci depasea puterea de anbsortie a celor cinci simturi . Era menit sa rezoneze transcedental cu sferele celeste, cu intreg Universul. Inaltimea, lungimea,latimea si adancimea fiind cifre exacte armonios dispuse . Se stie ca cei trei pilari ai masoneriei pe mozaicul alb/negru au raportul de 5/8 dale intre ei ca dimensiune fixa sau mai mica sau mai mare dar in aceasta proportie si nu altfel.
Cumva Templul lui Solomon este intruchiparea sufletului lui Dumnezeu materializat in piatra.
Deseori, vizitatorii catedralelor sunt miscati de sculptura butaforica sau cea a personajelor stranii ce insotesc stalpii, capiteluriile … nimic nu este la intamplare. Multi se intreaba “ce are Berbecul simbolul Diavolului cu intrarea la biserica?” Raspunsul este cat se paote de simplu, Berbecul in acest caz amintezte de Zodie si de timpuriile in care prin corn de berbec (vremea lui Solomon) era invocata puterea divina.
“Asa cum este sus este si jos” este celebra expresie a Marelui Mag egiptean Hermes Trismesgistus in oratoria lui ramasa inscriptionata pe Tabula Esmaralda . Posibil ca aceasta afirmatie sa fie mult mai veche insa ideia este aceia-si, tot ce exista pe acest Pamant are un corepondent in Cer si vice versa. Desprea acest principiu , Platon, a considerat ca fiind principiul ideal ce confera existenta.
Imagineaza astfel ca toate cele care exista de la banal la sofisticat , de la oala de lut pana la fauna, flora si fiinta umana toate sunt concepte , versiuni ale idealuriilor lor, tipare perfecte.
Din aceasta perspectiva se naste un al doilea fapt remarcabil , cauza si efectul fapt ce spune ceva despre cum decurg toate unele din altele, fie ele ganduri, fapte, pure actiuni …rezultanta este efectul sau cum ceva s-a transformat in altceva in urma une-i actiuni. Iata aceasta ideie este baza fundamentala a stiintei magiei.
Cumva am mai conchide , cauza si efectul este actiunea ce a facut sa apara si sa existe notiunea de lumi paralele, dimensiuni paralele in contemporan.
Din acest unghi al ideii de magic avem si explicatia cum se petrec “fantasticile inexplicabile” fenomene ce in fapt nu sunt altceva decat efecte al unor cauze.
Tot ce este sus este si jos ne mai duce cu gandul , banuind , ca olimpenul ZEUS in toata maretia lui si puterea avea obiceiul inexplicabil in rapor cu pozita sa de ABSOLUT sa se transforme in animale pentru a seduce din cand in cand cate o frumoasa pamanteanca (vezi apropos Lebada si Leda). Aceasta ideie de transformare a divinului in ceva pamantesc pentru a obtine un scop este supusa judecatii dandu-ne ideia ca in acest sens si omul se poate transforma in ZEU daca omul este creat dupa chipul si asemanarea zeiilor, puterea transformarii trebuie sa fie aceaia-si.
Mai tarziu, aceasta dilema s-a discutat foarte mult in crestinism avand ca punct de plecare Geneza si ideia de-a imita,crea,procreea si transforma a omului ce este dupa “chip si asemanarea”.Desigur , dogma nu a permis ca aceasta filosofie sa faca multa valva, libertatea gandirii ar putea fi periculoasa si dauna puterii clerului. Cum ar mai putea controla credinciosul daca acesta tocmai a aflat ca in sinea lui contine divinul si prin urmare este asemeni Lui.
Nici una din ideiile de mai sus nu au fost straine templierilor. Dovada arhitecturii si a criteriului pe care sunt construite catedralele ne face sa intelegem ca maestrii arhitecti si zidari stiau foarte bine ce fac si care este motivul.
Revenind insa la sculptura si decoratiuni, simboluri detaliu ale limbajului hermetic utilizat in catedrale prin stilul gothic (deosebit de obscur) acestea nu sunt bizare fantezii ale maestriilor arhitecti ci tocmai referinte imprumutate din rau famata si contradictoria stiinta a alchimiei.
Dupa cum se pare alchimia a fost imprumutata ca stiinta a gandirii interconectate de la egipteni . Practica ei includea o gama larga de activitati si tipuri de gandire (filosofie) de la ritual magic la chimie, fizica, medicina geometrie sacra, cosmologie.
Azi aceasta stiinta hermetica ar putea fi comparabila fie cu psihologia fie cu genetica pentru ca in ambele avem ca obiect al studiului fie : transmutatia sinelui (perfectionarea eu-lui) fie transformarea a ceva in altceva .
Alchimia avea mai multe niveluri (grade) cel esterior sau eXoteric studiu ce viza experimentele practice de laborator sau cele interioare ce tin de ritual sau lucrare (Lucrare Sublima) ce in fapt nu este altceva decat momentul de glorie a laborantului alchimist. In unele cercuri superioare aceasta ideie este asemanata cu momentul Iluminarii si revitalizarii prin magia sexualitatii, vezi versiunea tantrica si apropoul la Kundalahni.
Revin la primele idei , nimic nu este la intamplare, totul are o cauza si un efect, orice nou efect deschide calea unui nou univers in care tot ce a fost se transforma in altceva. Nimic nu se pierde totul se transforma, tot ce este sus este si jos si tot ce este inauntru este si in afara.
<Plansa inspirata de Lynn Picket & Clive Price>

Despre FIVEBLUEAPPLES

"Poti face tot ce doresti insa nimanui rau" Aleister Crowley FIVEBLUEAPPLES este un spatiu in care studiem si comentam simbolul esoteric , principiile alchimice a celor 5 mistere si autocunoasterea Sinelui. Bazat pe teorii Jungiene incercam sa refacem dand sens explicativ drumului in Legenda Personala urmand simbolulrile Arcanelor Majore ale Tarotului in sens filosofic desigur. FIVEBLUEAPPLES nu este si nu va fi o organizatie sau religie ; este un spatiu care reuneste persoane cu dorinta cunoasterii , cu puterea personalitatii si cu frumusetea interioara indiferent de crez religios ,sex sau nationalitate. Militam pentru armonie, pentru umanism si liberalism si punem egal fara nici cea mai mica diferenta intre femeie si barbat. Consideram ca sec. XXI este secolul reanvierii spiritualitatii si inceputul unei noi ere a marilor Revelatii. Mottoul nostru este: "Faci tot ce doresti dar nimanui rau!" Adm blog . USA : Gabriel Fischer Adm blog Canada: Nina Russell Adm account Australia : Dan Izvernariu

We check our emails several times each day and will respond to your enquiry as soon as possible

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s