Labirintul albastru


Title: BLUE Photo,paint&photoshop esoteric theme by: danIzvernariu Theosophy,alchemy and masonery theme This picture belong to : FIVEBLUEAPPLES Memphis and are under copy right protect.All rights reserved by Fiveblueapples Publications. Prohibit to reproduce. © 2013 public collection : “LOVE” by (m.:b.:) Dan Izvernariu  fiveblueapples publications © 1996 l.a. ca, us

 

 

Secret Gardens 2013 collection : “ BLUE” by danIzvernariu – AotearoA

 

2005/ Dec. – extras din jurnalul unui initiat
“ … ma gandeam cu teama la parcursul tunelelor. Ma gandeam ca sobolanii si periculosii serpi imi vor pune in pericol integritatea. Ma mai gandeam la mocirla si molozul ce mi-ar fi putut impiedica avansul, la mirosul urat si murdaria tipica a canalelor. Nu puteam auzi decat vag suspine, vorbe, soapte, toate venau din strafundul cavernei, intrezaream doar umbre si atingeri usoare urmate de curenti reci.
Contrar a fost totul, tot ce am vazut si am simtit aici a avut de-a face cu parfumul fin si greu de descris , cu starea de ameteala si cunoasterea unor “entitati” frumoase ce aproape m-au convins ca << …poti ajunge la iesire data viitoare>>.
Toti se asteapta sa vada demoni, animale bizare, stafii si alte idiotenii ale une-i minti ce bate campii. Nimic din acestea nu au fost si nimic mai placut nu am simtit pana acum si acest lucru aproape ca m-a determinat sa raman.”
Ricardo P. S. / Lisboa Portugal / FIVEBLUEAPPLES Memphis

Pana in prezent am tot vorbit in paginile noastre despre Labirint sub diverse aspecte.
LABIRINTUL ALBASTRU este un obiect al studiului ce apartine atelierelor alchimice , foarte rar, poate de exceptie in masonerie ca subiect al fanteziei al unei loje ce a adoptat aceasta procedura ca initiere in paralel sau combinat cu ritul si ritualul standardt.
Labirintul este in fapt un proces al constiintei dar si un fapt realmente existent, materializat, vom vedea in cele ce urmeaza ce se petrece faptic.
Din totdeauna oamenii au fost puternic marcati de mister, de senzational, de cautare in fapt. Spatiul neexplorat, intunecat si profund a atras defiecare data curiosii asemeni unei plante carnivore ce sta deschisa, colorata si inmieresmata , asteptand…insecta.
Nu cred ca este momentul sa umplem timpul cu istoria labirintului din Civilizatia Maya, Inca, Egiptul antic, Grecia si Imperiul Roman pentru ca exista deja o adevarata butaforie explicativa si documentara pe internet si in standuriile cu carti. Nu vom insista nici la perioada sumbra a evului mediu in care acest spatiu intortocheat isi face prezenta pe pardoselile catedralelor si prin parcuriile regale ale castelelor. Va vom spune insa ca numitorul comun a acestei idei de , citex DEX L. Romana :”Labirint- Edificiu constituit dintr-un număr mare de camere, așezate astfel, încât ieșirea poate fi găsită cu mare dificultate.”se gaseste in maestria si cunoasterea initiatilor constructori si arhitecti ai vremuriilor. Asa explicam existenta acestuia atat pe pardoseaua bisericii (catolice de regula) cat si in gradinile luxuase a Regelui.
Multi vad putini pricep si mai putini vor sti la ce foloseste.
Ades, acest intortocheat spatiu este chiar un loc de joaca in parcuriile destinate copiilor sau poate fi o cazemata/bunker ce ar putea servi ca adapost sau loc conspirativ … dar cum ar fi ca o comparatie similara sa fie facuta prin conexiune : creier/circuvolute/labirint ? Sa fie acesta in acest caz intortocheata gandire umana materializata in afara?
Labirintul initiatic ce ades isi are ca intrare grota cu apa (lac) isi desfasoara galeriile adanc in pamant permitand trecerea in conditii cu vizibilitate aproape zero. La ce iti foloseste sa vezi daca totul aici nu se bazeaza pe rational ci pe iluzie si simtul orientarii?
Trecerea prin Labirintul Albastru este un proces ce in atelierele alchimice este repetat de fiecare data dupa absolvirea unui nou grad din cele sapte cunoascute. Aceasta trecere este de doua forme, una ce are a face cu labirintul psihologic si alta are a face cu realmente labirintul ce este intocmai o constructie asa cum am descris mai sus.
In fapt, trecerea cu succes a labirintului nu este altceva decat un corespondent psihologic al ordonarii lectiilor invatate in gradul respectiv. Novicii sau neofiti (neinitiatii) parcurg acest labirint la modul fizic. In acesta vor gasii discret, subtil si provocator tot ce tine de viciul pretendentului viitor initiat. In aceasta drama doar initiatul decide daca merge sau nu mai departe . Este o chestiune de vointa si de supunere a ei.
In esoterimsm, ABSOLUT TOTUL ESTE PERMIS cu conditia SA FOLOSEASCA SI SA CONSTRUIASCA. Prin urmare trecerea prin labirint nu inseamna a deveni platonic si pasiv ci este un exercitiu in care iti dezvolti vointa, discernamantul, simtul si probezi faptic ideia ca acolo unde este intuneric nu exista “corporal” ci doar senzorial si spiritual.
Labirintul pentru biserica , intruchipeaza ideia de Suflet sau Calea sufletelor pierdute. In esoterism , labirintul inseamna mult mai mult, propria Legenda Personala.
In ritualuri de initiere in care are loc “calatoria” , neofitul face cunostiinta pentru prima oara cu interiorul sau ( vezi V.I.T.R.I.O.L.) , apoi i se reaminteste despre simturi : aerul, apa, focul, pamantul. Dar acest lucru se face condus de “un inger” ce a rapit din multime viitorul pretendent al initierii. In cazul Labirintului albastru lucruriile se complica imens. Initiatul este condus peste apa de Ingerul pazitor si lasat la poarta intrarii in labirint si i se comunica doar o intrebare pentru a treia oara in acea zi: “- Toti cei care au mers pe acest drum nu s-au mai intors, este usor sa te scufunzi in intuneric, sa ajungi la Lumina este extrem de complicat si daca te pierzi ve-i ramane pierdut pentru totdeauna. Continui sa susti ca vrei sa urmezi acest drum?”.
Sunt multe descrieri ale etapelor parcurse, unele romantice, altele pline de talc filosofic, literatura a mers pana la erotic si halucinant acestea fiind intalnite ca apropos la practica magiei sexuale (tantra) sau a ritualuriilor pagane in acest sens. Cert este ca in acest Intuneric ne confruntam cu o lupta impotriva instinctelor animalice ce sub diverse forme cauta sa ne tina in loc.
Noi nu comentam nimic pro sau contra din aceasta perspectiva lasand sa se inteleaga ca fiecare in parte gaseste in Labirintul Albastru fapte ce tin de propriul lui caracter sau altfel spus, in decursul calatoriei fiecare se intalneste cu el insusi iar daca acel el insusi (omul viciat) reuseste sa retina in loc noul om ce va avea sa se nasca la iesire nimic nu mai este de facut iar neofitul va esua pentru totdeauna in lumea propriilor tenebre, vicii, dependente etc. .
Labirint albastru vine din ideia de spatiu intunecat friguros in care arde focul albastru , referire la metan si putrefactie tipic minelor.Este nevoie ca vechiul om viciat din tine sa moara si sa putrezeasca pentru a renaste un alt om pur , viitor initiat.
De asemenea intrarea pentru initiere in acest spatiu se face de regula in functie de fazele Lunei; reflexui ei in oglinda lacului fiind albastrui.
Cat de “ciudata” modalitate in care sa te intalnesti cu propriul sine!
Ca incheiere am sa mai adaug informativ ca orice Labirint Albastru (initiatic) se gaseste ascuns in natura. Aceste locuri sunt cunoscute doar de cei initiati , spatiile interioare difera de la caz la caz (pentru ca unele fac parte chiar din circuitul urban, catacombele) insa toate au ca iesire in locul considerat : templu sau atelier.
In alta ordine de idei… Labirintul Albastru poti sa il gasesti chiar in propria ta gandire ,iesirea din confuzie este echivalentul : Auto –mantuirii.

Despre FIVEBLUEAPPLES

"Poti face tot ce doresti insa nimanui rau" Aleister Crowley FIVEBLUEAPPLES este un spatiu in care studiem si comentam simbolul esoteric , principiile alchimice a celor 5 mistere si autocunoasterea Sinelui. Bazat pe teorii Jungiene incercam sa refacem dand sens explicativ drumului in Legenda Personala urmand simbolulrile Arcanelor Majore ale Tarotului in sens filosofic desigur. FIVEBLUEAPPLES nu este si nu va fi o organizatie sau religie ; este un spatiu care reuneste persoane cu dorinta cunoasterii , cu puterea personalitatii si cu frumusetea interioara indiferent de crez religios ,sex sau nationalitate. Militam pentru armonie, pentru umanism si liberalism si punem egal fara nici cea mai mica diferenta intre femeie si barbat. Consideram ca sec. XXI este secolul reanvierii spiritualitatii si inceputul unei noi ere a marilor Revelatii. Mottoul nostru este: "Faci tot ce doresti dar nimanui rau!" Adm blog . USA : Gabriel Fischer Adm blog Canada: Nina Russell Adm account Australia : Dan Izvernariu

2 gânduri despre „Labirintul albastru

  1. liviuchrisavram spune:

    doar cel care a mers in intuneric a fost atins de lumina .. albastra .. amintindu-I CINE EL ESTE .

We check our emails several times each day and will respond to your enquiry as soon as possible

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s