Social : Criza cuplului – nici o criza!


Dan Izvernariu 2013 Auckland New Zealand

Dan Izvernariu 2013 Auckland New Zealand

 

Oratoria de Duminica 20-01-2013 New Zealand /Auckland

Imagineaza…

Te nasti venind singur, mori mergand singur. O viata te lupti singur cu tine si cu ce vine din afara ta. Cu nimic ai venit, cu mainiile gole pleci. Si atunci…ce detii ca proprietate?

Una din cele mai controversate iluzii ce o traim in viata este conflictul. Practic nu exista conflict, doar noi suntem acei care punem in “rama” un fapt ce intra in contradictoriu cu propria personalitate.Si aceasta din mai multe motive.
Conflictul exista pentru ca exista impuls si mai putina ratiune, exista pentru ca exista vanitate si pentru ca avem mari doze de egoism. Cu toate acestea asteptam sa primim mai mult decat ..sa fiim sinceri oferim!Alteori pretindem un pret atat de mare incat ceeace am oferit deja paleste jenant in fata a ceeace pretindem.
Imagineaza amintindu-ti…
Esti tanar(-a) si iti vezi perechea pentru prima oara. Iti mai amintesti ce simti in acea atractie inexplicabila? Stii sa raspunzi la “ce anume te determina sa fi inexplicabil atras de acea persoana?”.
Freudian spus “ea seamana cu mama” , Jungian spus “ e chimic absolut”.
Oricare ar fi, aceste idei nu fac obiectul ratiunii in acel moment si se petrece marea “ciocnire” in care la inceput este miere ca mai apoi sa se transforme in fiere. Asta da alchimie magica! (SIC!)
Sa vedem…
Daca te-as lamurii ca “acea persoana” nu este altceva decat o entitate asemanatoare tie (fapt cat se poate de adevarat si dovedit!)in plina transformare fizica prin degradare lenta , atunci spune-mi ce te atrage?
Sunt convins ca multi mi-ar raspunde facand referiri la forma si aspectul precum la spiritul in care “acea persoana” apare ca ceva magic si magnetic.
Intrebarea este, poti depasii ideia de corporal (material) si iluzoriu ? Daca , DA, atunci incearca sa faci o balanta de adevaruri.
In Univers nu exista nimic ce nu are pereche opusa asemanatoare si personalizata. Nimic dar absolut nimic in acest spatiu nu este creat pentru a traii singur.
Acum incearca sa raspunzi sincer, ce te determina sa crezi ca a apartine cuiva din dragoste apartii ca bun si drept absolut acelei persoane sau vice versa?
Intreaba pe oricine :
-Esti o persoana libera?
Fara indoiala toti vor raspunde absolut “DA!” pentru ca in constiinta noastra notiunea de sclavie a fost abolita dar tot in constiinta noastra exista acel “ al meu” simtul acela al proprietatii, simtul acela animalic de-a supune, de a domina, de a poseda.
Sa facem o contabilizare cu ideia de “ al meu”.
Nimic nu este definitiv in aceasta dimensiune, prin urmare nimic nu este etern in forma in care se gasete.
– Este perechea ta eterna ca viata? Esti tu etern? Daca ai raspuns sincer “NU” atunci ai remarcat ca nimeni nu stabileste pentru cat timp o relatie sta legata din perspectiva vietii relative.
Nimic nu este perfect.
-Esti tu un etalon al perfectitudinii? Consideri ca nu exista altii mai buni si mai dotati ca tine? Daca ai raspuns cu “NU” atunci observa ca viata este o competitie in care perfectionarea tine de accept si risc. In concluzie, viata ta este o competitie ce trebuie sa fie justa pentru ca ai constiinta si nu o capcana in care atragi si omori.
Nimic nu ofera daca nu oferi iar daca a oferit si nu oferi in schimb tot nimic nu este.
Cunosti un lucru ce dezvolta energie fara ca sa nu aibe un efect? Billiardul ar trebui invatat de toti in modul filosofic al jocului; viata este un joc, bilele sunt evenimentele trecute, prezente si cele posibil viitoare. Ce faci atunci cand lovesti sfera? O faci la intamplare? Sau o faci sperand un efect scontat?La ce speri? Sa castigi, evident. Dar nu uita ca din tot ce ai castigat pana la acea secventa se poate darama in momentul in care partenerului tau ii vione randul la tac. El va spera acela-si lucruri ca si tine, cu cat mai individualist privit cu atat mai departe de acea “echipa”.
Daca ai inteles acest lucru atunci incearca sa observi la ce ai conspirat si la ce ai ajuns. Cu atat mai rau daca nu ai conspirat la nimic. Intotdeauna cineva se gaseste sa conspire cu sau fara voia ta.
Dece vorbesti spunand lucruri in care nu crezi sau nu le accepti parand ca esti filosof?
Lumea are o boala perversa in care aparent se complace cu ideia de “open mind” pentru ca mai tarziu cand proba practica implica tocmai “propria” ideologie se contrazice brutal cu insasi persoana in cauza.
In aceasta ipostaza apare si acea gelozie generata atat de propriul tau gol intelectual dar si de lipsa de cultivare a eu-lui tau prin prisma partenerului. Este acel moment in care te apuca nebunia uitand cine esti, ce capacitati ai, ce valoare esti si faptul ca partenerul tau,care in fond, este o persoana libera sa aleaga oricand.
Personal nu cred ca exista monogamie mai mult decat temporar sau de fatada (in conjuncturi imbarligate de familie: averi, interese, meschinarii) daca nu exista o armonie absoluta in cuplu generata de principii ce servesc bilateral.
DRAGOSTEA nu este o proprietateci doar un fact ce tine pana in momentul in care dezamagirea apare ca un efect al une-i cauze de care tot noi ne facem vinovati, noi aceia care o generam nu altcineva!
Exista etape ideale ale dragostei ce sunt pentru conoscatori:
Adolescenta ce crede in zane si astrii, poezie, este platonica si sensibila
Maturitatea ce chimic se atrage pentru a se darui reciproc si uni procreeand
Batranetea ce vede Sufletul si Spiritul prin ochii celuilalt
Eternitatea ce este o memorie si care nu poate fi alterata de nimic.
Din nici una de mai sus nu reiese : posesivitatea, agresivitatea, gelozia si fatarnicia de care marea majoritate a cupluriilor dovedesc in existenta lor. Vezi tu aceste etape ideale in celelat la momentul de fata? Daca DA ai un cuplu geniune.
Eliberandu-te de ideia “al meu” te eliberezi de bolovanul ce te trage la fund gustand din amarnica viata de om incatusat pervers si ipocrit.
Practic nu exista “Criza de cuplu” nu mai mult dacat noi prin delasarea noastra, prin proasta educatie si prestatie facem sa fie .

Despre FIVEBLUEAPPLES

"Poti face tot ce doresti insa nimanui rau" Aleister Crowley FIVEBLUEAPPLES este un spatiu in care studiem si comentam simbolul esoteric , principiile alchimice a celor 5 mistere si autocunoasterea Sinelui. Bazat pe teorii Jungiene incercam sa refacem dand sens explicativ drumului in Legenda Personala urmand simbolulrile Arcanelor Majore ale Tarotului in sens filosofic desigur. FIVEBLUEAPPLES nu este si nu va fi o organizatie sau religie ; este un spatiu care reuneste persoane cu dorinta cunoasterii , cu puterea personalitatii si cu frumusetea interioara indiferent de crez religios ,sex sau nationalitate. Militam pentru armonie, pentru umanism si liberalism si punem egal fara nici cea mai mica diferenta intre femeie si barbat. Consideram ca sec. XXI este secolul reanvierii spiritualitatii si inceputul unei noi ere a marilor Revelatii. Mottoul nostru este: "Faci tot ce doresti dar nimanui rau!" Adm blog . USA : Gabriel Fischer Adm blog Canada: Nina Russell Adm account Australia : Dan Izvernariu

We check our emails several times each day and will respond to your enquiry as soon as possible

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s