FRANCMASONERIA (despre)


In cateva linii mari un complex de asocieri, contracte, intelegeri pastrate sau renegate…

FRANCMASONERIA

Dezvoltarea francmasoneriei pe continentul european a pornit din Insulele Britanice insa adevarul sau “ziua start” a infintarii ei este greu de stabilit si punctat in istorie dat fiind faptul ca masoneria traditionala a incercat (si a reusit) sa isi stearga , renegand, originile ei esoterice.

In Sec. XVIII dupa ce in  Anglia masoneria a cunoscut o inflorire si o dezvoltare rapida extinzandu-se chiar si in Scotia si Irlanda, Franta sub autoritatea Marii Loji a Angliei infiinteaza un sir lung de loji recunoscute de autoritatea britanica.

Tot la acea vreme sustinatorii lui Carol I in general scotieni refugiati in Franta in Sec. XVII au fost primii masoni si fondatori ai lojilor ce deja functionau in Franta dinaintea recunoasterii masoneriei engleze.

Astfel in Franta gasim masoneria scindata in doua curente diferite, curentul englez cu Marea Loja la Paris (1735?) si urmasele Lojelor Scotiene care asa cum am mai spus deja functionau in Franta dinaintea validarii Marii Loje a Angliei a noului curent.

Cum ne putem astepta, rivalitatea si ostilitatea celor doua curente unul fata de altul a fost un fapt cat se poate de “normal” dat fiind stiuta istoria Scotiei si a Angliei.

Odata cu formarea Marii Loje Franceze are loc si ruptura  de batrana si fondatoarea Loja a Angliei in jurul lui 1735 obiectul discordiei fiind de aceasta data protestele englezilor cu privire la buna relatie a francezilor cu scotienii.

Masoneria scotiana (Scottish Rite) asa cum pare dupa principiile adoptate este cea mai apropiata de caracterul initial al francmasoneriei ca societate secreta si oculta. Loja englezilor fiind mai degraba o asociatie cu scop caritabil sau ajutor reciproc , in cel mai bun caz o societate filosofica in comparatie cu profundul ocultism scotian.

1740

Apare ideia de Ritul Strict Templier, condus de Von Hund i-a o noua cale (directie) in cadrul francmasoneriei scotiene. Von Hund considera la acea vreme ca autoritatea sa deriva din cea a masonilor sustinatori a dinatiei Stuart  aflati in exil la Paris. Daca am lua in considerare afirmatiile lui Von Hund am concluziona ca sistemul nou instituit de el este cu origine clara scotiana, din ritul deja existent.

1764

Von Hund a fost initiat la Paris dar in jurul acestui an a pornit o adevarata campanie de promovare a sistemului in Franta inregistrand si primul mare succes in tara natala a baronului unde acest rit a purtat numele de : Fratii Sf. Ioan Botezatorul  .

Acest rit fondat de Von Hund este cunoscut azi sub denumirea de : MASONERIA RECTIFICATA, prima loja a ridicat cei Trei Stalpi la data de 1751 in localitatea Kittliz pe data de 24 Iunie (ziua Sf. Ioan Botezatorul) .

Toate lojile germane au privit cu liberalism misunea lor si au strans relatiile cu societatiile rozacruciene si cu precadere cu  Ordinul Crucii Trandafirii si Aurii.

1733

A fost infiintata in Franta Marele Orient ce s-a dovedit a fi o loja rivala Marii Loje doar pentru simplu fapt ca femeiile au primit drepturi depline si consideratie de egalitate in fratia Marelui Orient ,fapt ce Marea Loja nu a putu accepta ca ideie.

In perioada 1727- 1779

Martinès de Pasqually a fondat Ordinul Koehnilor Alesi (1761) , o alta forma a masoneriei oculte . Despre acest Ordin se cunosc putine lucruri exacte (date publicitatii) insa un fapt este cat se poate de cert, ordinul avea stranse legaturi cu Ordinul Dominican sau fosta INCHIZITIE ; guriile rele mai afirma despre acest ordin ca ar fi beneficiat din plin de documente eretice si proceduri magice “imprumutate” din arhiva Sfantului Oficiu.

In perioada anului 1778

La Lyon in cadrul Conventiei nasonilor de Rit Scotian  are loc o celebra uniune ce a fost facuta intre Koehnii Alesi, Ritul Strict Templier si Ritul Scotian Reformat sub titulatura : Ritul Scotian Rectificat. Tot in acest an apare si influenta martinista in masonerie; Saint- Martin filozoful necunoscut a fost cel care a pus bazele noului occultism ce a influentat puternic renasterea ocultismului francez la sfarsitul Sec. XIX indeosebi asupra rozacrucianismului . Relatia Ordinelor Martiniste si cele a Ritului Scotian si azi exista in bune conditii ca si atunci la data cand acestea si-au dat acordul.

1777

Londra, Caglistro conducatorul si mentorul Ritului Egiptean a dezvoltat propriul lui sistem ce includea idei alchimice si principii oculte ale grupariilor germane. Loja mama a fost fondata la Lyon in jurul lui 1782 (?).

1782

Ritul Strict Templier a “lovit” stalpii. In acest an acest rit a fost desfiintat

1788

Apare la Venetia sub licenta acordata de Caglistro Ritul Misrïam , rit ce a avut bune realatii cu Ritul Scotian Rectificat . De mentionat aici este , cele patru grade ale ritului (fapt specific) grade denumite : Arcana Arcanumorum.

1804

A fost adoptat un nou sitem in cadrul ritului scotian. Astfel incepand cu acest an apare ceace azi stim ca este : RITUL SCOTIAN ANTIC si ACCEPTAT  ce avea sa castige teren si o mare popularitate in Statele Unite ale Americii.

1838

Din Ritul Egiptean se desprinde Memphis  creat la Montauban de Jaques-Etienne Marconis de Nègre un fost membru al Ritului Misrïam ; si acest sistem a intretinut relatii stranse cu Ritul Scotian Rectificat.

1899

Riturile Misrïam si Memphi sunt unificate de Gerard Encausse (Papus) cel care fondase si conduse anterior Ordinele Martiniste.

In concluzie, Ritul Scotian Rectificat, Riturile Egiptene si Ordinele Martiniste formeaza o grupare interconectata  avanad  radacina in Ritul Strict Templier al baronului Von Hund cel care a derivat din Ordinul Cavaleri Templieri din Scotia si in lojile rosacruciene din Germania.

Ne place sau nu, acceptam sau nu dar , masoneria este derivata calugariilor cavaleri cu spada.

Despre FIVEBLUEAPPLES

"Poti face tot ce doresti insa nimanui rau" Aleister Crowley FIVEBLUEAPPLES este un spatiu in care studiem si comentam simbolul esoteric , principiile alchimice a celor 5 mistere si autocunoasterea Sinelui. Bazat pe teorii Jungiene incercam sa refacem dand sens explicativ drumului in Legenda Personala urmand simbolulrile Arcanelor Majore ale Tarotului in sens filosofic desigur. FIVEBLUEAPPLES nu este si nu va fi o organizatie sau religie ; este un spatiu care reuneste persoane cu dorinta cunoasterii , cu puterea personalitatii si cu frumusetea interioara indiferent de crez religios ,sex sau nationalitate. Militam pentru armonie, pentru umanism si liberalism si punem egal fara nici cea mai mica diferenta intre femeie si barbat. Consideram ca sec. XXI este secolul reanvierii spiritualitatii si inceputul unei noi ere a marilor Revelatii. Mottoul nostru este: "Faci tot ce doresti dar nimanui rau!" Adm blog . USA : Gabriel Fischer Adm blog Canada: Nina Russell Adm account Australia : Dan Izvernariu

4 gânduri despre „FRANCMASONERIA (despre)

 1. vonslimak spune:

  Excelenţă, apreciez stilul tău inconfundabil, de aceea permisă fie-mi remarca : io, personal aş dori nişte note de subsol care să-mi zică prin ce manuale, cărţi, pot a da paginile la o parte, pentru a citi din ele, informaţii despre cele relatate de tine şi în mod clar nu pentru a face cornete pentru seminţe :D Zic şi io, Fie !

  • Frate e asa… se spune ca invatatura vine oral asta e scoala Aristotelica. Imi este greu sa spun acum dupa douazeci de ani pe unde am citit. Cand scriu este mai mult un compendium si o conexiune. Relationat cu acest post…scoala masonica portuguesa :) de aici am extras.
   Daca m-as apuca sa d-au trimiteri ca la Biblie lumea ar intra la disperare asa incerc cumva nici sa nu plictisesc si nici sa nu agumentez butaforic.
   Maestre… in secunda doi stii prea bine ca misiunea noastra este sa stimuam curiozitatea pentru ca acei curiosi sa CAUTE :)))

 2. vonslimak spune:

  Fratele meu, răspunsul tău mă incită, îmi dă ghes inimii şi imbold curiozităţii (nu aceea ce a omorât pisica :D) şi pace-n suflet când simt că văd finalul în minte de la primul pas regulamentar, făcut de trei ori şi zic şi io : Fie !

  • Cred ca in mare ideia de „am luat la cunostiinta” sta tocma in sesiunile de loja unde se mai gaseste cate unul care sa ne mai puna o plansa istorica despre masonerie. Din cate imi amintesc eu, cam ce am redactat in postul cu pricina vine de la Loja Gallileo- o loja cu caracter comunicativ/info stiintific..in Lisboa

We check our emails several times each day and will respond to your enquiry as soon as possible

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s