III + II coloane


Plansa 5 Anul I Gr.3º

Posted by: Dan Izvernariu

 

TREI +2 COLOANE

 

Quid separetur et preparetur

 

Reteta prepararii este:

 

EXALTAREA sufletului tine de separarea lui de natura si de esenta sa in transformare (pentru perfectionare) ; astfel incat Anima se desparte de corpul ei (separatio) , unde Anima este esenta Sufletului care trebuie sa se transforme in propria substanta.

 

Pentru a explica reteta de mai sus in imagine absolut profana va trebui sa imaginam ca , “exaltarea” sufletului prin separarea lui de natura tine de a imagina natura ca un fapt extrem de simplu fiind insa absolut necesar sa te ridici din animalitate devenind macar dispus sa primesti vibratia inteligentelor evoluate si elevate.

Intelectului ii revine sarcina de a SUBLIMA pana la gradul cel mai elevat natura ; in acest grad natura a devenit natura pura sau “lucru simplu” care din perspectiva esoterica se inrudeste cu spiritele,ingerii sau ganduri eterne (idei).

Astfel intelectul devine Opus sau MareaOpera

 

0

I

II

III

IV

*

1

Opera lucrurilor naturale

APA

Naturi Compuse

Simtul

Mercur

2

Exaltarea( elevarea) diviziunii naturii

PAMANT

Naturi Diferite

Discernamantul

intelectual

**

3

Elevarea Sufletului

AER

Lucruri Simple

Judecata (Ratiunea)

***

4

Elevarea Mintii

FOC

Lucruri mai simple Ǽtherul

Lucrul implicat

In acctiunile precedente

AUR

*

Cunoasterea

Forta naturii

Frumusetea

Ego Luminos

E+

 

Acest tabel orientativ poate fi citit atat vertical cat si orizontal ; in diagonala de sus in jos Opera lucruriilor naturale_E+ ( excelençia) reprezinta drumul de la natura initiala la cea perfectionata in vreme ce diagonala opusa , de sus in jos: MERCUR_Cunoastere ar putea fi chiar ceeace frecvent numim INFERNUL sau procesul odata cu momentul initierii.

Am marcat intentionat cu “ * * “ pentru a observa “diagonalele” si pentru a lasa loc crezului liber privind corespondenta PAMANT respectiv AER cu metalele.Ca sa lamuresc cele 7 metale au o corespondenta in planete; vezi Tabula Esmaralda  “tot ceeace este sus este si jos”.

Pentru a fi mai simplu de inteles sensul diagonalei poti pleca de la principiul Freudian (orizontal) si cel Jungian (vertical).

Explicatia :  eXoterica

 

Coloana 1 (vertical)

 

Este coloana naturii in sine a fenomenelor naturale ce au corespondenta cu psihicul, fenomene ce culmineaza in EXALTATIO INTELLECTUS adica in inteligenta respectiv in perceptie absolut clara (intelegere); in care “intellectus” este fara doar si poate MAXIMA LUCIDITATE

 

Coloana 2 (vertical)

 

Se spune ca “tot ceeace este sus este si jos” prin urmare vom face urmatoarea analogie: apa este albastra pentru ca Cerul este albastru, reflex; unde REFLEX mai inseamna: oglindirea detaliilor (sau esoteric. Spiritul se oglindeste in suflet, este legat de acesta, spirit= cer, suflet=apa)

Aqua este forma materiala a ideii de Haos sau de Supa primordiala , este al trei-lea element alchimic ce a produs impreuna cu pamantul Sal atat de necesar vietii.Deasupra apei se aseaza Cerul ( Spiritul) ca materie volatila (Aeterul) ce domina Anima Mundi (Aeru,Vantul,Norii/ sau corespondenta lor in : Vise,ganduri,energii oricare ar fi, conductorul intermediar intre fiintele vii)emanata chiar de pamantul in sine.

De asemenea contine in treapta cea mai inalta “Focul” ca substanta PURA si anume Pneuma arzatoare, lacasul zeilor. Absolutul.

 

Coloana 3 (vertical)

 

Este coloana ce contine “casa” judecatii intelectuale; este pasul in analiza a lucrurilor compuse prin fragmentarea si analiza lor separat in scopul determinarii naturii simple a lor; cumva trebuie inteles: “ doar mintea umana a compus si a tranzmis ades erat din generatie in generatie acest un fapt simplu ce l-a compus imaginand sau incercand sa exlice asftel complicandu-l”.

Este ca si cum ai descoperii ca piatra este un conglomerat de particole si ca nu este un obiect monolit, peste toate descoperi si ce anume tine unite aceste particole astfel incat la final vei ajunge sa intelegi ca acesta este un PRINCIPIU UNIVERSAL valabil aplicabil in orice.

 

Coloana 4 ( vertical)

 

Apartine : Anima Rationais , mai precis “discretio intelectualis” despre care cei care au studiat psihologia stiu ca este : APERCEPTIA ce este supusa RATIUNII sau “ratio” si este cea mai inalta putere data de Creatorul Universului ,omului, acel instrument Liber arbitru ce este in corespondenta cu ratiunea.

Aperceptia are un bagaj de cunostiinte anterioare fiind rezultatul operatiuniilor precedente de mai sus , concluzia libera asa cum pare pentru fiecare in parte. Cred ca aceata etapa spune despre :limita si/sau gradul la care te fixezi temporar sau pentru toata existenta ta.

VOINTA + INTELIGENTA = SUFLET SIMPLU

Aici se mai poate observa un aspect ce da contrariile , sufletul da nastere naturii distincte si genereaza lucruriile compuse dovedind ca un lucru nu poate fi cunoscut decat printr-un lucru superior lui.

Momentul “brutal” al procesului ultim este tocmai o contatare daca este posibila in baza concluziei celor demai sus la modul general si anume: SUFLETUL este deasupra naturii pentru ca prin el, iata, putem sa o cunoastem insa inteligenta poate fi cunoscuta doar de cel care ii este superior ei , contine Divinul Unic (dual) care este insa transparenta 100% imposibila de vazut!

 

“ Exista trei ceruri pentru a fi explorate in legenda ta personala: cerul naturilor compuse,cerul naturiilor distincte si cerul sufletului. Al PATRU-lea cer al inteligentei, insa, „ceva” iti va spune: Pe aici nu este drum pentru tine!”

Despre FIVEBLUEAPPLES

"Poti face tot ce doresti insa nimanui rau" Aleister Crowley FIVEBLUEAPPLES este un spatiu in care studiem si comentam simbolul esoteric , principiile alchimice a celor 5 mistere si autocunoasterea Sinelui. Bazat pe teorii Jungiene incercam sa refacem dand sens explicativ drumului in Legenda Personala urmand simbolulrile Arcanelor Majore ale Tarotului in sens filosofic desigur. FIVEBLUEAPPLES nu este si nu va fi o organizatie sau religie ; este un spatiu care reuneste persoane cu dorinta cunoasterii , cu puterea personalitatii si cu frumusetea interioara indiferent de crez religios ,sex sau nationalitate. Militam pentru armonie, pentru umanism si liberalism si punem egal fara nici cea mai mica diferenta intre femeie si barbat. Consideram ca sec. XXI este secolul reanvierii spiritualitatii si inceputul unei noi ere a marilor Revelatii. Mottoul nostru este: "Faci tot ce doresti dar nimanui rau!" Adm blog . USA : Gabriel Fischer Adm blog Canada: Nina Russell Adm account Australia : Dan Izvernariu

We check our emails several times each day and will respond to your enquiry as soon as possible

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s