Capela Imperfecta, Batalha, Portugal


 

General view on the monastery of Batalha, Portugal

General view on the monastery of Batalha, Portugal (Photo credit: Wikipedia)

Magic PORTVGAL (2)

C A P E L A    I M P E R F E C T A

2011 Portugal

In timpul lui Don Manuel I , Mateus Fernandes primeste ordin de-a definitiva grandiosul proiect monarhic ce avea ca obiect definitivarea lucrariilor constructiei Capelei aflata in anexa Manastririi Batalha ( citeste fonetic : BATALIA) ; pe adevaratul nume:  Mosteiro de Santa Maria da Vitória (Manastirea Sf. Maria a Victoriei) ridicata de Don Joan I  in cinstea victoriei portuguese asupra invaziei spaniole  .

Don Duarte a dorit realizarea (initial) a unui PANTHEON dedicat familiei sale iar sarcina proiectului a cazut in grija lui HUGUET.

Huguet a fost primul arhitect al constructei actuale „Capela Imperfecta”  . Acesta a facut un fapt extrem de simplu, a trasata doua axe perpendiculare intre ele si a descris un cerc cu centrul la intresectia lor.; apoi a impartit cercul in opt parti egale pe care le-a unit obtinand un OCTOGON. Acest octogon avea sa devina mai tarziu perimetrul ziduriilor capelei ; fiecrare latura din acestea avand destinatii precise , sapte laturi destinate sarcofagelor din piatra si unul destinat intrarii.

Arcul intrarii are ceva special, in vreme ce intreaga constructie  a capelei a vrut sa fie cat mai austera si mai simpla , doar cu decoruri emanueline  (vezi stilul emanuelin)  , arcul s-a dorit a fi cea mai intrazneat structura inginereasca a timpuriilor respective ; acesta se remarca prin inltimea lui , arcul extrem de frant si butaforia emanuelina a detaliilor ca o dantela de piatra cu design vegetal.

Moartea prematura a lui Don Duarte a fost urmata la scurt timp de cea a propriului arhitect Huguet fapt ce a presupus inchiderea lucrariilor capelei.

CAPELA IMPERFECTA – este un monument in stil Reneissance in cadrul complexului Manastirii Batalha; lucrariile au fost reluate in anul 1533 de catre Miguel de Arruda aceasta fiind cea de-a treia tentativa a lui D. Jõao III de-a finaliza capela.

Numele de Capela Imperfecta vine de la faptul ca aceasta nu este acoperita ; practic, cred, numele potrivit ar fi Capela Neterminata pentru ca din perspectiva constructei monumentale aceasta se aproprie de perfectiune.

Vezi mai multe detalii in Wikipedia :  Mosterio da Batalha

Impresii personale

Nave and choir of the church of the Monastery ...

Marturisesc sincer ca dupa ce am pasit pragul Capelei Imperfecte ce in Romania ar insemna dimensinea unei biserici apropiate de „catedrala” ca marime , nu am simtit acea amosfera bisericeasca cu sfinti sculptati, pictura sau crucifixe (vreau sa spun, lipsesc elementele crestine dar sunt bine conturate elementele orientale persane – este gresit sa afirmi, ahitectura araba , este arhitectura persana) .

Senzatia este stranie cu atat mai mult cu cat te astepti sa intri intrun interior , insa in fapt intri intro curte interioara ce are in peretii extrem de grosi cu alveole si morminte (vezi imagini in link SLIDE SHOW) .

Daca ar fi sa vizitezi asezamantul fara ca sa sti ca este vorba de un locs crestin ai putea spune ca te afli in curtea interioar a unui palat oriental sau daca ai cunoaterea simbologiei esoterice, imaginatia proprie ar convinge ca te afli intr un fel de sanctuar ce imita STONEHENGE , respectiv dispunerea in cerc a marilor blocuri de piatra.

Pavajul pardoselii este din dale mari de piatra ce se restrang ordonat in mijloc pana la un mare octogon si el dintr-o singura bucata de piatra.

Atmosfera interiorului ei este absolut misterioasa chiar daca soarele straluceste in voie dilipsa acoperiului( cupolei) .

Cineva a remarcat : ” daca ar fi ca raposatii sa se scoale cu siguranta s-ar intalni fata in fata in acest octogon din mijloc” ; desigur aici putem imagina la nesfarsit ritualul pagan al resuscitarii sau alte mise despre care se vorbeste in mod curent prea putin.

Care poate fi misterul aceste-i capele, pentru ce toate au convres catre neterminarea ei , pentru ce atipicul capelei crestine din perspectiva arhitecturala si pentru ce un octogon…va las sa imaginati singuri.

In link-ul de mai jos browserul va deshide in pagina separata in SLIDE SHOW /Picassa cateva imagini ce prezinta:

Manastirea in stil gothic

Capela Eroului Necunoscut _Primul Razboi Mondial ( vezi banderola delegatiei Romane expusa)

Capela Imperfecta

click in : CAPELA IMPERFECTA

slide show in fereastra noua. colectia de fotografii

click in : CAPELA IMPERFECTA

 

Despre FIVEBLUEAPPLES

"Poti face tot ce doresti insa nimanui rau" Aleister Crowley FIVEBLUEAPPLES este un spatiu in care studiem si comentam simbolul esoteric , principiile alchimice a celor 5 mistere si autocunoasterea Sinelui. Bazat pe teorii Jungiene incercam sa refacem dand sens explicativ drumului in Legenda Personala urmand simbolulrile Arcanelor Majore ale Tarotului in sens filosofic desigur. FIVEBLUEAPPLES nu este si nu va fi o organizatie sau religie ; este un spatiu care reuneste persoane cu dorinta cunoasterii , cu puterea personalitatii si cu frumusetea interioara indiferent de crez religios ,sex sau nationalitate. Militam pentru armonie, pentru umanism si liberalism si punem egal fara nici cea mai mica diferenta intre femeie si barbat. Consideram ca sec. XXI este secolul reanvierii spiritualitatii si inceputul unei noi ere a marilor Revelatii. Mottoul nostru este: "Faci tot ce doresti dar nimanui rau!" Adm blog . USA : Gabriel Fischer Adm blog Canada: Nina Russell Adm account Australia : Dan Izvernariu

We check our emails several times each day and will respond to your enquiry as soon as possible

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s