Oratoria de Duminica : Arcadia Project qvo vadis?


Ne-am obisnuit cu “Oratoria de Duminica”. In aceasta Duminica nu va fi o oratorie aristotelica ci va fi un blog-post ce ridica intrebari .

Vom discuta in linii mari, despre Proiectul Arcadia Sanctary 2013.

Una din discutiile actuale consta in forma prin care Proeictul Arcadia se va materializa; mai precis nu este vorba de acaesta data de cum ne vom orienta pentru alegerea tipului ideal uman (crterii) si nici de locul amplasarii ci tocmai de tendinta ca epoca a vietii ce am dori sa o traim in aceasta comunitate.

Cand spun “epoca” ma gandesc la cat de mult sau putin trebuie sa fie dotarea si confortul sau pana unde intindem coarda .

Exista doua tendinte clare pana in prezent:

Prima este ad-literam intelesului Arcadia , acea societate campeneasca departe de civilizatie ( urbanism) care traieste asemeni societatiilor ermetice (cu circuit inchis). Imagineaza in acest sens un sat (asezare) care sa functioneze bazi pe principii rudimentare , aleator tehnica (electricitatea i.q.) bazica care sa deserveasca comunitariilor, dar, care sa functioneze autonom si nu conctat la sistem.

A doua este imaginata ca o asezare cu toate  dotariile moderne insa care sa functioneze absolut independentei (autosustentability) dn perspectiva necesitatiilor, a energiei, etc.
Cele doua au in comum, autonomia fata de social si sistem; ce le deosebeste este : confortul fie el tehnic fie arhitectural estetic.

Pentru a imi exprima opinia atunci cand as alege dintre cele doua ar trebui sa tin cont de principii istorice si functionare a interiorului raportat la ceeace numim : evolutie.

Ideia de Arcadia vine ca un avertisment (trezire) in raport cu situatia globala si punctul critic la care civilizatia noastra a ajuns. Nu putem sa nu observam din istoria omenirii ca mariile civilizatii au decazut in punctul culminant al lor si ca acest fapt s-a intamplat fara gres de fiecare data.

Ideia de-a ma reantoarce la nivel de primitivism de buna voie ar putea fi un gest al spiritului treaz de autoconservare prin care decid sa revin la primitiv preantampinand surpriza din zorii zilei in care colapsul va fi 100%. Insa intrebarea aici ar fi, dar daca nu se intampla nimic si am frustrat o generatie trambitand “apocalipsa?”. Odata socieatea si sistemul au frustrat oamenii de propriul confort si standart de viata si a doua oara “vin eu” si ii mai frustrez odata.

Ma gandeam initial, ca omul modern a uitat sa traiasca. Dar acest fapt penibil a aparut ca o reactie la propria lui ignoranta si posesivitate si nu din pricina evolutiei tehnicii sau a vietii in genere. Prin urmare conchid ca nu tehnica, banca sau confortul este daunatorul une-i vieti civilizate ci tocmai proasta prestatie cu noi insine si cu terti a facut ca societatea sa ajunga in criza.

Acest blog post doreste sa te puna in dilema ca sa vezi ce vrei sa alegi:
– regresul la primitiv de buna voie (cazul 1.)

– constituirea une-i societati autosustentabile ( auto sustinuta, cazul 2.) care sa faca uz de tehnica si confort dar care sa se bazeze pe un sistem propriu creat in interior in cazul in care falimentul sistemului va apare .
Denumesc aici “sistem propiu” tot ce tine de : munca, activitate de grup sau individual care sustine viata si protectia comunitatii.

Nu cred, sincer nu cred, ca in Sec. XXI isi are sens sa creezi primitivul (sa il reinventezi) ci merita sa faci ordine in propria constiinta cu “ce si cum” serveste, foloseste,construieste, bucura si asigura bilateral ca pentru tine.

In alte cuvinte, o comunitate fara acces la informatie instant, fara acces la medicina, fara acces la comunicare este sortita tampirii. In ziua in care toate mecanismele sociale si informative nu vor mai exista (accidental ) societatea respectiva trebuie sa stie exact ce are de facut si nu va resimti furstrare mai mult decat o sucrta perioada de timp pana ce isi va intra in “normalitate” primitiva.

In fapt, ideia este sa reunesti oameni umani constienti care pe langa munca de zi cu zi depusa in scopul comunitar ca pentru ei insisi , sa aibe inclinatii pentru studiu, pentru arta, pentru literatura, pentru orice ce poate pune la sfarsitul si eventual apusul comunitatii o documentatie necesara altora.

Vad aceasta comunitate ca un HAOS convergent. Un haos  de existente si preocupari in care bunul simt sa dicteze pentru fiecare. Acum este timp pentru a solutiona ceva, acum punem toti mana si “misca piatra grea”(oricare ar fi!), acum avem timp sa studiem sau sa ne facem propriile pofte …dar toate acestea fara a deranja sau a agresa.

Cred ca bunul simt este mai pretios ca aurul si mai rar ca diamantele, la aceasta ora.

In final, pledez pentru o comunitate civilizata bazata pe respect, modestie (auto limitare) , echilibru si variatie de caractere, talente, culturi. Aceasta comunitate nu o vad neinformata, inculta, blazata si inchistata dar o mai vad ca o fortareata ce isi va inchide portiile odata ce apusul sistemului actual va fali.

Daca sunt comentarii as fi interesat sa aud s alte opinii, doar asa putem invata ,unii de la altii, complectand sau aratand constructiv neajunsuriile care, uneori …ne scapa.

arcadia-esoteric-sigla1.jpg

Et in Arcadia Ego!

Despre FIVEBLUEAPPLES

"Poti face tot ce doresti insa nimanui rau" Aleister Crowley FIVEBLUEAPPLES este un spatiu in care studiem si comentam simbolul esoteric , principiile alchimice a celor 5 mistere si autocunoasterea Sinelui. Bazat pe teorii Jungiene incercam sa refacem dand sens explicativ drumului in Legenda Personala urmand simbolulrile Arcanelor Majore ale Tarotului in sens filosofic desigur. FIVEBLUEAPPLES nu este si nu va fi o organizatie sau religie ; este un spatiu care reuneste persoane cu dorinta cunoasterii , cu puterea personalitatii si cu frumusetea interioara indiferent de crez religios ,sex sau nationalitate. Militam pentru armonie, pentru umanism si liberalism si punem egal fara nici cea mai mica diferenta intre femeie si barbat. Consideram ca sec. XXI este secolul reanvierii spiritualitatii si inceputul unei noi ere a marilor Revelatii. Mottoul nostru este: "Faci tot ce doresti dar nimanui rau!" Adm blog . USA : Gabriel Fischer Adm blog Canada: Nina Russell Adm account Australia : Dan Izvernariu

2 gânduri despre „Oratoria de Duminica : Arcadia Project qvo vadis?

  1. Eu subscriu la acest concept, pina acum credeam ca m-am nascut intr-un timp gresit, insa ma bucur sa descopar ca mai exista oameni care gindesc sanatos. „Regresul” numit in text este de fapt intoarcerea la o armonie cu natura si la constiinta ca putem supravietui si trai mai bine numai impreuna. Un trai decent pentru fiecare si pentru toti.
    daniela.farhadi@yahoo.com

    • Iti multumim draga Daniela. Experientele anterioare ale noastre ale tuturor puse cap la cap si analizate fac sa planuim si sa proiectam pentru ca altii sa invete ceva pentru a nu repeta greseli. Ne bucuram de aprecierea ta.
      Gabriel fischer Adm II L.A. USA

We check our emails several times each day and will respond to your enquiry as soon as possible

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s