Educatia nu ar trebui sa fie o obedienta spartana


Ce spun suna confuz?!

Educatia se face prin coerenta si nu prin violenta! Oamenii invata de frica si prin urmare invata mecanic si nu trecut prin „eu”.

Educatia ,pacat spun, este confundata cu dresura. Sau mai rau aceasta se desfasoara in forma dresurii in care unul este dresorul agresiv sau spartan iar altul este obedientul ascultator si supus. Imaginea de facto aminteste de BDSM  sau master and servant.
Educatia este in fapt o norma ce pune in acord focalizat o societate pornind de la individ si continuand cu prestatia in relatie interumana.
Cu 10 ani in urma proaspat emigrant am luat o lectie de bun simt ce mi-a fost surpriza data de un om pe care il consideram ignorant.
In general noi, romanii emigranti definitiv sau temporar in occident avem senzatia ca noi suntem cumva acel “buric al pamantului” cu scoala, educatie, valori samd comparata desigur cu pragmatismul si “limitarea” occidentala. Astfel in foarte multe cazuri am auzit spunandu se: englezi limitati, germanii roboti,portuguesi….etc. Nu doresc sa spun exact cuvintele atribuite ce de nota: idiot, tampit, …. Despre noi doar la superlativ .

Odata am gresit in ceva, acest fapt a adus o paguba oarecare si a fost in prejudiciul colegului meu de serviciu portugues. Mi-am facut “mia culpa” pentru ca educatia m-a silit sa recunosc in ceeace am gresit.

Am spus : “ Pesso disculpa para….” (Imi cer scuze pentru…) la care portuguesul mi-a raspuns calm si mucalit : “Desculpa não! Pensa antes Dan!” ( Scuze , nu! Gandeste inainte Dan!).

Acest fapt acum 10 ani a fost marcat pentru mine pentru ca iata azi il tin minte ca lectie concluzionand ca noi romanii nu suntem mai speciali in nimic ca altii chiar daca am avut parte de-o educatie “spartana” daca mai presus de aceasta nu este gandirea.
Oamenii cand sunt formati in perioada copilariei si adolescentei ar trebui stimulati sa fie rabdatori in a asculta, sa fie rationali in decizii si toleranti inainte de-a spune sau a acctiona.

In masonerie acest lucru este numit pur si simplu “obedienta” in care inveti sa fi tu, sa fi umil si sa nu permiti sa fi umilit gratuit si sa judeci inainte de-a decide sau a actiona.

“Bataia este rupat din rai” spun batranii nostrii filosofi religiosi si chiar cinic mai adauga “ Ce nu te omoara te invata” . Este un adevar insa este un adevar radical exemplar de care fiinta umana nu are nevoie doar pentru a invata. Astfel se explica : violenta domestica, impusivitatea unora si violenta in genere intelectuala sau fizica este ades vazuta in societate.
Legea te invata preventivul (i.e. : conducerea auto preventiva) acest lucru spune ceva despre constiinta ta adica este un fapt obligatoriu natural intrat in sange de-a prevenii accidente sau daune colaterale si nu o obligatie legislativa civica ca regula pe care o “respecti” de ochii lumii sau frica amenzilor.

Fiecare din noi are datoria sa judece intai; are datoria sa aibe rabdarea sa asculte si sa inteleaga ce asculta, sa fie nesubiectiv si cu atat mai putin impulsiv sau irational.
Educatia nu se poate baza pe violenta ci pe cooptarea interesului celui ce invata ca un fapt natural si nu obligatoriu fortat pentru ca mai apoi cel care a invatat sa aplice natural fara a se simti obligat tot ce a invatat.

A ceda primului impuls este egal cu a anula rationalul si a rupe regula, legile si sansa solutionarii rationale eficiente.

Orice conflict porneste de la faptul ca “toti vorbesc dar nimeni nu asculta “ esenta si cu atat mai putin nu inteleg profunditatea. Astfel exprimariile violente si non tolerante sunt nodul discordiei si al proximului conflict ce mocneste si este alimentat astfel.

Din religia crestina invatam ca modestia si acel “blajin” este judecata mintii prin inima (suflet). Un fapt extraordinar spus despre modul in care aplici ratiunea cand “judeci”. Pacat insa ca unii inteleg gresit aceste lucruri chiar daca se declara adevarati crestini afirmand asa cum am mai spus mai sus “bataia este rupat din Rai”. Nu poti vorbi in numele dragostei citand astfel de aberatii.

Final,

“Nu semana vant daca nu vrei sa culegi furtuna” multi stiu aceasta dar in acea secunda instanta cand gura se deschide in loc sa rasara solutia amiabila izbucneste isteria, orgoliul si necumpatarea aceasta teorie cade si odata cu ea apar ades conflicte ce sunt greu de imaginat ca finalitate pentru ca un univers deschis este o “Cutie a Pandorei” ce este o lume a tenebrelor in care intrii rapid si din care e posibil sa nu mai iesi . (Dante)

Fi tolerant.

Invata si accepta sa inveti cu rabdare si ratiune.

Treci prin tine cele invatate fiind PREZENT la invatatura.

Gandeste inate de toate.Invata sa vorbesti si sa exprimi coerent imaginand cum imagineaza cel care te audiaza.

Viata este scurta si nu merita sa o inchei prost mai ales ca te pretinzi UMAN si nu INDIVID.

Despre FIVEBLUEAPPLES

"Poti face tot ce doresti insa nimanui rau" Aleister Crowley FIVEBLUEAPPLES este un spatiu in care studiem si comentam simbolul esoteric , principiile alchimice a celor 5 mistere si autocunoasterea Sinelui. Bazat pe teorii Jungiene incercam sa refacem dand sens explicativ drumului in Legenda Personala urmand simbolulrile Arcanelor Majore ale Tarotului in sens filosofic desigur. FIVEBLUEAPPLES nu este si nu va fi o organizatie sau religie ; este un spatiu care reuneste persoane cu dorinta cunoasterii , cu puterea personalitatii si cu frumusetea interioara indiferent de crez religios ,sex sau nationalitate. Militam pentru armonie, pentru umanism si liberalism si punem egal fara nici cea mai mica diferenta intre femeie si barbat. Consideram ca sec. XXI este secolul reanvierii spiritualitatii si inceputul unei noi ere a marilor Revelatii. Mottoul nostru este: "Faci tot ce doresti dar nimanui rau!" Adm blog . USA : Gabriel Fischer Adm blog Canada: Nina Russell Adm account Australia : Dan Izvernariu

6 gânduri despre „Educatia nu ar trebui sa fie o obedienta spartana

  1. Cred că n-a murit nicicare dintre noi, părinții noștri sau bunicii când am luat o palmă zdravănă peste gură fiindcă am făcut sau spus ceva ce nu trebuia. Consider că, până la o vârstă, când poate pricepe ce înseamnă respect, copilul trebuie să știe de frică. Desigur, nu mă refer la bătăi fără rost și scandaluri pornite din cauza problemelor personale ale părinților. Însă, tot mai des, părinții încearcă o comunicare amiabilă cu copii lor. Vă dau și un exemplu. O verișoară de-a mea, până acum vreun an (are 14 ani) era foarte rușinoasă, respectuoasă iar bunicii și mama ei cu care locuiește, îi făceau toate voile, „să nu streseze fata cu nimic” după puterea lor. E clasa a 8-a acum, nu mai învață, amenință că pleacă de acasă și e de o nesimțire rară, ca să nu mai vorbesc ce texte rupte din telenovele are „te urăsc”, „m-am săturat de viața asta” etc. Lucrul ăsta mie nici macar în glumă nu mi-a trecut prin minte la vârsta ei, fiindcă știam ce mă așteaptă și îmi vedeam de treaba mea. Sigur, atunci îmi părea un regim strict, deși era unul absolut normal. Și totuși sunt generație din ’86, dar am știut de frică până să înțeleg ce înseamnă respectul și le mulțumesc acum părinților mei pentru cum au procedat. Cred că, copilul trebuie învățat de mic că dacă greșește riscă să fie pedepsit, pe măsura greșelii desigur, și pe cât posibil, e bine să înțeleagă și motivul pentru care e pedepsit, ca să nu creadă că cineva îi interzice ceva doar ca să fie pedepsit apoi. Sunt multe de spus, și cred că nu e ușor să educi un copil în societatea de astăzi, dar totul pleacă din familie, cred eu, și o bătaie atunci când e nevoie, nu cred că omoară pe nimeni.(Repet, nu mă refer la cazurile părinților alcoolici care își bat copii din senin, la cazuri de violență domestică atunci când tatăl ia la rând toată familia și alte de genul acesta, ci strict cu scopul de a-l învăța de frică până poate pricepe de unul singur că nu-i singur pe lume și trebuie să țină cont de niște lucruri în viață.)

    E doar părerea mea. Mulțumesc.

  2. vonslimak spune:

    Din nou mă înclin şi spun : Fie !

We check our emails several times each day and will respond to your enquiry as soon as possible

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s